Provoz nové zpracovny zvěřiny s maloobchodní prodejnou zahájily včera Lesy České republiky v areálu židlochovického zámku za účasti ministra zemědělství Marka Výborného a generálního ředitele podniku Dalibora Šafaříka. Provozovna byla vybudovaná za 25,5 milionů korun v prostorách historické konírny.
Lidé tak budou mít v tomto regionu poprvé příležitost koupit si porcované jelení či dančí maso či maso z divokých prasat. Zvěřinu lesníci nabízeli veřejnosti dříve, ale obvykle šlo o celá zvířata včetně kůže, což velkou část lidí odrazuje kvůli nutnosti zpracování i kvůli komplikovanému skladování. K podobnému kroku Lesy ČR letos na jaře přistoupily například v Klínech na Mostecku. Prodejna a zpracovna je v areálu židlochovického zámku, na němž podnik hospodaří. Prodejna bude otevřená třikrát týdně od středy do pátku a ročně má zpracovnou projít 40 až 60 tun masa. Lidé si budou moct koupit chlazené i mražené maso ze zvířat, která pocházejí z honiteb, obor a bažantnic. Zkušební provoz zahájily Lesy ČR letos v květnu. "Z prvotních obratů a prodejů je patrné, že lidé mají největší zájem o zvěřinu dančí a jelení i maso z divočáka. Zatím je nižší poptávka po srnčí zvěřině," řekl ředitel Lesního závodu Židlochovice Miroslav Svoboda. Sezonně, zejména v návaznosti na dobu lovu různých druhů zvěře, bude mít podnik i nabídku masa z bažantů nebo zajíce. "Plánujeme také prodej hotových výrobků a některých uzenin," uvedl Svoboda. S prodejem zvěřiny začaly Lesy ČR v roce 2020, nyní je možné ji koupit na 60 místech, obvykle se však jedná o celá zvířata v kůži. Zájem zatím každý rok roste.*