Letošní ročník mělnických vín má být díky počasí výjimečný

Letošní ročník mělnických vín bude díky počasí výjimečný. Důsledkem atypického, velmi teplého a suchého počasí byla i brzká sklizeň. Ročník bude velmi dobrý až výborný. Největší potenciál kvality mají letos odrůdy Ryzlink rýnský, Hibernal a Pinot noir, řekl sklepmistr z mělnického vinařství Kraus a předseda sdružení mělnických vinařů Mělnický košt Karel Hejduk.

Z mělnických vinic začali vinaři sklízet v polovině srpna, obvykle to bývá zhruba o měsíc později. "Hrozny dozrály extrémně brzy," uvedl Hejduk. Kvalita hroznů byla výborná jak cukernatostí, tak i zdravotním stavem (bez chorob, jako jsou plísně a podobně), což nebývá obvyklé. "Tato kombinace je velmi, velmi příjemná. Podařilo se nám nastavit termíny sklizně tak, abychom ve vínech udrželi kyseliny i další parametry, které jsou potřeba k tomu, aby vína byla ve finále harmonická a nebyly tam výchylky třeba směrem k vyššímu alkoholu nebo nežádoucímu zbytkovému cukru," dodal vinař.

Laťka posledních ročníků vín je podle něj nastavena vysoko, ale letošní kvalita by je měla předčit především v případě červených vín, která se loni tak nedařila.

Vinaři se v posledních letech musí přizpůsobit teplému počasí, řešit závlahu a s půdou nakládat tak, aby dobře zadržovala vodu. "Další věcí je, že klima se začíná podobat středomořskému typu, takže není už naším hlavním cílem dosáhnout co nejvyšších cukrů, to jde nějak trošku samo v těchto podmínkách, ale naopak musíme hlídat kyseliny a to, aby vína zachovávala charakter severnějšího typu, to znamená svěží, šťavnatá, aby se to nepřelomilo do těžkých alkoholických vín," doplnil Hejduk. Podle něj tyto aspekty nebylo dříve třeba sledovat, ale nyní jsou aktuální.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down