Litevský ministr zemědělství Bronius Markauskas vyzval k zavedení jednotných standardů pro značkové potraviny v Evropské unii. Když si spotřebitel kupuje výrobek, který je známý v celé Evropské unii, přirozeně doufá, že dostane totéž od Vilniusu po Lisaboninistr, prohlásil při úterní prezentaci studie odhalující značné rozdíly v kvalitě potravin v Litvě a Německu.
V rámci studie bylo testováno 33 produktů stejných značek z Litvy a Německa. U 23 položek přitom byly v závislosti na zemi původu zjištěny značné rozdíly ve složení, ale také v chuti, barvě či konzistenci, napsala agentura DPA.
„To, že v Německu je stejná káva aromatičtější a čokoláda chutnější, bylo považováno za zvěsti. Teď jsme to dokázali,“ uvedl Markauskas. Podle něj je škoda, že po dvanácti letech členství v Evropské unii čelí takovému problému.
Na rozdílnou kvalitu potravin již dříve poukázaly Česká republika, Polsko, Slovensko a Maďarsko. Výrobci se v reakci na kritiku opakovaně odvolávají na to, že spotřebitelé mají v jednotlivých zemích rozdílné chutě, píše DPA.
Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker minulý týden v europarlamentu označil praxi dvojí kvality potravin za nepřípustnou. Podobné věci podle něj už nyní unijní právo zakazuje, a je proto třeba zajistit, aby národní úřady mohly tyto praktiky skutečně vymýtit.*