20.06.2007 | 04:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Lomnické suchary získají ochranu EU

Dalším z řady tradičních potravinářských výrobků z České republiky, kterým Evropská unie udělí ochrannou známku budou lomnické suchary. Proti registraci pečiva, které se vyrábí ve východočeské Lomnici nad Popelkou, nevznesla během uplynulého půl roku žádná země námitky. Potvrdil to mluvčí EK Michael Mann.

Lomnické suchary jsou už devátou českou specialitou, kterou bude EU chránit.
Jen za posledních šest měsíců uspěla ČR při zápisu na evropský seznam chráněných potravinářských a zemědělských produktů šestkrát. Kromě lomnických sucharů nyní v lichotivé společnosti dalších proslavených evropských lahůdek figurují také štramberské uši, pohořelický kapr, žatecký chmel, hořické trubičky a karlovarský suchar.
Oficiální udělení známky, takzvaného chráněného zeměpisného označení, by tak nyní v případě lomnických sucharů mělo být formalitou. Unijní značka potvrzuje jedinečnost výrobku, a tedy i výhodu na trhu. Zaručuje také, že daná specialita vzniká ve vymezené zeměpisné oblasti a chrání výrobce před nekalou konkurencí.
S výrobou sucharů začala již před téměř 200 lety firma Jína z Lomnice nad Popelkou. Noví vlastníci firmy v roce 1992 výrobu sucharů vzhledem k vysokému podílu ruční výroby zastavili, ale už o dva roky později se drobní výrobci sucharů pokusili produkci s úspěchem oživit.
Lomnické suchary se pečou dvakrát a před druhým pečením se obalí v moučkovém cukru, tím se od obyčejných sucharů na první pohled liší. Sladké suchary, které se pečou i s mandlovou, oříškovou či arašídovou příchutí, se vyrábějí stejným postupem desítky let v Lomnici nad Popelkou a jejím okolí a podle producentů existují desítky receptur. O registraci Lomnických sucharů požádalo loni sdružení jejich výrobců, které zastupuje tři místní producenty. Jejich reprezentantem je společnost J. Jína 1810, která od jara vyrábí v Košťálově suchary podle tradiční receptury vytvořeném živnostníkem Michalem Jínou před bezmála 200 lety.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2023 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down