Potraviny na českém trhu jsou stejně bezpečné jako v okolních vyspělých zemích a důvěra spotřebitelů v jejich nezávadnost vzrostla podle letošního průzkumu veřejného mínění meziročně o 18 procentních bodů na 66 procent. Informoval o tom ústřední ředitel České zemědělské a potravinářské inspekce (ČZPI) Jakub Šebesta s tím, že to svědčí mimo jiné také o kvalitě českého státního dozoru.
V letošním roce podle něj inspekce zachytila tři důležité případy. V únoru zjistila durman ve fenyklovém čaji a polyaromatické uhlovodíky v olejích ze Španělska. Tento případ dokonce vedl ke stažení daného typu oleje z celého trhu EU. V říjnu pak ČZPI identifikovala několikanásobné překročení limitů těžkých kovů v potravinových doplňcích. Při kontrole značení hovězího zatím zjistila ČZPI jen formální nedostatky. Z celkem 109 prodejen s výsekovým baleným i nebaleným hovězím masem, které zkontrolovala od počátku měsíce zjistila v osmnácti procentech případů pouze formální nedostatky.
V rámci harmonizace legislativy i kontrolní činnosti s EU se podle Šebesty vzhledem k významu informací o bezpečnosti potravin klade důraz především na propojenost a vytvoření dobré informační sítě. Pokud inspekce zjistí nebezpečný výrobek na trhu, informuje ostatní dotčené orgány státní správy i okolní země. Propojení mezi státy zajišťují takzvané systémy rychlého varování. ČR podle Šebesty již získala zpětnou informační vazbu na systém unie, takže již dostává z těchto zdrojů informace o zjištěných nebezpečných potravinách, původem z členských zemí. Podle ústředního ředitele Státní veterinární správy ČR Josefa Holejšovského se u nás v poslední době vystřídalo několik kontrol EU z Úřadu pro veterinární a potravinovou kontrolu z irského Dublinu, a jak řekl, při těchto kontrolách zaměřených na červené maso, zvěřinu, mlékárny, zdraví zvířat v chovech či na drůbež tyto inspekce mnoho závažných nedostatků neshledaly.