30.08.2004 | 10:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Masokombináty na křižovatce

Některé masokombináty zřejmě nepřežijí letošní léto, uvádí týdeník Euro ve svém dnešním vydání. Masokombináty vyčerpaly peníze na přizpůsobení hygienickým požadavkům Evropské unie, dostávají se do platební neschopnosti a musí sahat do provozních peněz.

"Je čas připravit se na krizi masného průmyslu," řekl Euru krizový manažer firmy Jatky Centrum Hradištko Miroslav Ušatý. O nastupující krizi svědčí hospodářské výsledky posledních měsíců, píše Euro. Podle neoficiálních údajů se Kostelecké uzeniny propadly v červnu o 18 milionů korun, Masna Studená o 7,5 milionu, masokombináty v Klatovech a Písku zhruba o šest milionů korun. Nejhůře je na tom údajně Martinov, který měl už na konci dubna ztrátu 42 milionů a nyní se podle týdeníku Euro jeho propad odhaduje až na 70 milionů Kč.
Před vstupem do Evropské unie musely masokombináty investovat v některých případech i stamiliony korun, aby vyhověly unijním veterinárním požadavkům. Zároveň se na úroveň Evropy začínají zvyšovat ceny vstupů. Výrazně podražila veterinární vyšetření a poplatky za kafilerie.
Kupříkladu firma Maso Planá jen za veterináře zaplatila za poslední pololetí v porovnání s minulým rokem o 2,4 milionu více a o 5,8 milionu byly vyšší kafilerní poplatky. Podnik sice vytváří zisk, ale v červnu byl o téměř polovinu nižší než loni.
"Zpracovatelé nakoupili množství nerezových strojů, mnohým teď hrozí, že na nich nebudou mít co vyrábět, pokud nebudou mít dostatečný kapitál na nákup surovin v požadované splatnosti," cituje Euro předsedu Českého svazu zpracovatelů masa a majitele masokombinátu Tišnov Ladislava Steinhausera.
"Měla by nastat selekce zpracovatelů, tím se stabilizuje trh a ceny," uvedl pro Euro ředitel z Plané Kasper. Také podle manažera Jatky Centrum Hradištko je v republice přebytek výrobních kapacit. Naopak Steinhauser tvrdí, že kapacity pro zpracování masa nadbytečné nejsou. Odvětví podle něj chybí dominantní podnik, který by byl schopen vysoké tlaky na obor stabilizovat.
Rostou i ceny, za které zpracovatelé vykupují maso. V únoru kilo vepřového kupovali za 24 korun. Na konci července jim ho za méně než 38 korun nikdo neprodal, píše Euro. Také to je jeden z důvodů nevalných hospodářských výsledků masokombinátů. Zatímco první čtvrtletí bylo ziskové, nyní se průměrné měsíční ztráty odhadují na pět až sedm milionů korun.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down