Americký řetězec restaurací s rychlým občerstvením McDonald'nechce ztratit své zákazníky a hodlá je přesvědčit o nezávadnosti svých výrobků a o tom, že zpracovávané maso nepochází z kusu postiženého nemocí šílených krav (BSE). Chce mít proto přehled o tom, z jakých farem pochází maso, které zpracovává. Podle Johna Hayese z řídicího týmu firmy přijme firma proto do konce roku opatření tak, aby bylo možné znát přesný původ masa aspoň u deseti procent hovězího, které dává do hamburgerů.
McDonald's je kvůli své velikosti vždy na tapetě, když se někde objeví problém s kvalitou masa. V současné době je to nemoc šílených krav, která se v USA poprvé vyskytla loni v prosinci. V těchto dnech Američané testují další kusy, u kterých existuje podezření na tuto nemoc. Výsledky ještě nejsou známy.
Je nezbytnou součástí důvěry spotřebitelů, že když se objeví pochybnosti, dáme spotřebiteli do dvou dnů zprávu, že si s problémem umíme poradit, řekl Hayes. Ten má na starosti nákup hovězího a vepřového masa, pečiva a mléka pro zhruba 13 300 restaurací McDonald's na území USA.
Na lidskou obdobu nemoci šílených krav zemřelo asi 140 lidí, převážně v Evropě. Přesná příčina onemocnění nebyla prokázána, obecně se má ale za to, že vzniká po konzumaci masa z nakažených zvířat. Nemoc šílených krav se v Evropě týkala hlavně Británie a Francie, kromě dalších zemí se vyskytla i v České republice.
Trh s masem se ale v posledním týdnu v USA málem znovu otřásl v základech. První rychlý test, kterým se prověřuje maso zvířat na jatkách, totiž u dvou kusů ukázal na onemocnění BSE. U prvního zvířete už byl druhý test negativní, výsledky u druhého kusu však stále nejsou k dispozici.
Američané nyní používají novou metodu testování, ministerstvo zemědělství ale upozornilo, že nová metoda rychlého testu nemusí být vždy spolehlivá a může indikovat přítomnost prionů, i když ve skutečnost je zvíře zdravé. Kontrolní fáze, která se nařizuje po prvním náznaku přítomnosti prionů, by měla být spolehlivá. Priony jsou bílkoviny považované za původce onemocnění BSE.