Novelou zákona o potravinách případně resortní vyhláškou hodlá v budoucnu Ministerstvo zemědělství zajistit srovnatelnou kvalitu některých potravinářských výrobků. V zásadě půjde o to, nahradit v současné době neexistují normy a stanovit alespoň minimální úroveň obsahu použitých surovin, tak aby výrobek, byť od různých producentů, kvalitou odpovídal svému názvu. Agrowebu to potvrdil vedoucí tiskového oddělení MZe Pavel Kovář.
Ten také uvedl, že ministr zemědělství Jaroslav Palas pověřil minulý týden svého náměstka pro potravinářství Rudolfa Jánského, aby jeho odbor k takovému opatření připravil příslušné návrhy.
Podle mluvčího Státní veterinární správy Josefa Dubna dnes zmíněnou problematiku částečně postihuje pouze hledisko zdravotní nezávadnosti. Neexistuje však již jako v minulosti shoda u jednotlivých typů výrobků. Výrobci tedy nemají povinnost například salám prodávaný pod názvem „vysočina“ vyrábět všichni podle stejné receptury. Dnes výrobce dodržuje pouze tu recepturu, kterou si sám stanoví, a konečný výrobek může pojmenovat jakkoli. Proto je u výrobků různých producentů deklarovaných například jako špekáček, vysočina či gothajský salám na trhu propastný rozdíl v kvalitě, na který doplácí jak spotřebitel, tak i poctivý zpracovatel.