24.10.2008 | 02:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Mléčné výrobky a ryby bez melaminu

Státní veterinární správa ČR již 13. října zveřejnila výsledky prvních osmnácti vyšetření mléčných výrobků na obsah melaminu. Všechny byly v pořádku, šlo o výrobky ze zemí Evropské unie i mimo ní. Dále Státní veterinární ústav v Praze provedl dalších 54 vyšetření na melamin na základě požadavků krajských veterinárních správ. Inspektoři prověřili 27 vzorků mléčných výrobků včetně kojenecké výživy z domácí produkce i například z Velké Británie, Německa, Nizozemska, Chorvatska, Francie, Rakouska, Španělska, ale i Turecka. Odebrané vzorky byly nezávadné, všechny výrobky byly hluboko pod povolený 2, 5 miligramů melaminu na kilogram. Informoval o tom mluvčí Státní veterinární správy ČR Josef Duben.

Orgány státního veterinárního dozoru se soustředily i na jiné výrobky, kde by bylo možné vyšší množství obsaženého melaminu očekávat. Inspektoři prověřili 27 vzorků ryb a výrobků z nich, zejména panagase, tresky, makrely, ale i tyčinek surimi či sépiových kroužků, především původem z jihovýchodní Asie (Čína, Vietnam). Ani u těchto produktů nebylo zjištěno nadlimitní množství melaminu.
Laboratorní vyšetření na obsah melaminu byla provedena ve Státním veterinárním ústavu Praha, ale je možné je zajistit i ve SVÚ Jihlava a Olomouc.
Na základě uvedených výsledků veterinárních vyšetření, i podle zjištění ostatních dozorových orgánů, zejména Státní zemědělské a potravinářské inspekce, se ukazuje, že „kauza melamin“ neznamená v ČR přímé ohrožení zdraví lidí, uklidňuje Duben.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down