Mlékárenský den v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku nabídne v sobotu 11. září své výrobky 11 regionálních mlékáren. Ve sklepech pod radnicí mohou lidé ochutnat sýry, pomazánky, tvarohy i krémy od tradičních velkých podniků, ale také z rodinných farem. Nejlepší novinky podle verdiktu odborníků na letošním 19. ročníku výstavy představí mlékaři z Agro-ly, Choceňské mlékárny, Pribiny-TPK a Mlékárny Polná. V sobotu vybere nejlepší výrobek veřejnost.
Odborná porota v čele s Jiřím Štětinou z pražské Vysoké školy chemicko-technologické se sešla už dnes. Posuzovala ve čtyřech kategoriích celkem 28 mléčných výrobků. Mezi zakysanými výrobky vyhrál jihočeský jogurt ve skle s malinovou příchutí mlékárny Agro-la z Jindřichova Hradce. Z čerstvých sýrů, tvarohů a pomazánek nejvíc zaujalo Choceňské pomazánkové s jogurtem a čokoládou, výrobcem je Choceňská mlékárna. Mezi přírodními zrajícími sýry vyhrál Král sýrů hermelín sezonní s cibulkou a pažitkou, který se vyrábí v přibyslavské Pribině-TPK. Mezi specialitami obsadil první místo balkánský sýr nakrájený na kostky a ochucený sušenými rajčaty, dovezla ho Mlékárna Polná.
Poprvé se v Přibyslavi představí kozí sýry z Dvorského statku v Olešence na Havlíčkobrodsku. Sýrárna, která může denně zpracovat až 200 litrů mléka, vznikla s podporou Evropské unie. Funguje od letošního srpna. Dvorští teď chovají 40 českých hnědých koz, výhledově by se kozí stádo mělo zdvojnásobit. Zájem o kozí výrobky je podle Jana Dvorského velký. Část zákazníků si je kupuje ze zvědavosti, další je chtějí kvůli svým zdravotním problémům. V sýrárně se vyrábí přírodní i polotvrdé sýry ochucené pažitkou, bazalkou a dalším kořením. Na farmě se dělá třeba i tvarohový krém s čokoládou.