08.11.2002 | 01:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Mlékaři se obávají další krize

Stát letos podpoří vývoz mléčných přebytků více než dvěma miliardami korun, přesto je situace na trhu podle mlékařů velmi napjatá. Nepříznivé ceny doma i v zahraničí, silné dovozy trvanlivého mléka, jogurtů a sýrů a rostoucí zásoby sýrů a sušeného odtučněného mléka v domácích skladech hrozí opakováním kritického roku 1999, upozorňuje mlékárenský svaz.

Pro odvrácení krize je podle Českomoravského svazu mlékárenského (ČMSM) třeba uplatnit nezbytná koncepční opatření. „Ta spočívají především v zamezení nadměrných dovozů a zajištění dostatku finančních prostředků pro uplatnění nadprodukce na zahraničních trzích. Nutné je také zreálnit vztah mezi cenou nakupovaného mléka a cenami dosahovanými při prodeji výrobků,“ upřesnil Milan Křivánek z ČMSM.

Nákup mléka stagnuje
Z ekonomického pohledu se letošek na hony vzdálil loňskému příznivému roku, na stejné úrovni zůstává nákup mléka. Jak uvádí Milan Křivánek v analýze mléčného trhu za letošní první tři čtvrtletí, mlékárenský průmysl za toto období nakoupil 1918,7 tisíce litrů mléka, což téměř odpovídá loňským 1917,5 tisíce litrům. Průměrný obsah tuku meziročně poklesl ze 4,01 na 3,94 procenta a průměrný obsah bílkovin se snížil ze 3,34 na 3,30 procenta. „Stoupl přitom podíl mléka v kvalitě Q, a to z loňských 29 na letošních 40 procent. Ovšem více se nakoupilo i suroviny v nestandardní jakosti – 2,2 procenta oproti 1,5 procenta,“ doplnil Křivánek. V I. jakostní třídě bylo tedy zařazeno 57,5 procenta, zatímco loni 69,5 procenta.
O 40 haléřů na litr, tj. o 5,2 procenta vzrostla od ledna do září v porovnání se stejným obdobím loni průměrná nákupní cena mléka, porovnává ČMSM loňskou úroveň 7,73 Kč/l s letošními 8,13 Kč/l. „Zvýšení ceny ovlivnily mimořádně příznivé ceny proteinových mléčných výrobků na zahraničních trzích. Ty se však do současné doby rapidně snížily,“ zdůraznil Milan Křivánek. Jak také mlékaři delší dobu upozorňují, růst nákupní ceny se jim nedaří promítnout do cen, za něž realizují své výrobky. „Nosné výrobky, jimiž jsou trvanlivé mléko, čerstvé máslo a sýry, naopak zaznamenaly negativní cenový vývoj. Cena polotučného trvanlivého mléka, která dlouhodobě nepokrývá výrobní náklady, se dále snížila o 2,8 procenta. O 5,7 procenta poklesla cena odstředěného trvanlivého mléka, o 5,3 procenta spadla cena eidamské cihly s obsahem tuku 45 procent,“ dokumentoval Křivánek. Dodal, že obchodní ceny mlékárenských výrobků se výrazně propadly od začátku roku do září – kupříkladu u plnotučného trvanlivého mléka z 11,90 na 10,73 Kč/l, u čerstvého másla z 81,34 na 73,52 Kč/l, eidamské cihly 45% ze 106,36 na 99,73 Kč/l.

Čerstvé mléko ustoupilo trvanlivému
Výroba konzumního mléka meziročně vzrostla o zanedbatelných půl procenta, spotřebitelé se přitom odklonili od nákupu čerstvého pasterovaného mléka, jehož podíl klesl o tři procenta na 35,8. „Velmi výrazně – o 72 procent - stoupl podle celní statistiky dovoz tekutého mléka a nezahuštěné smetany. Téměř výhradně šlo o zboží ze Slovenska, odkud se dovezlo 22,5 milionu litrů trvanlivého konzumního mléka s obsahem do 1 % tuku za průměrnou cenu 10,50 koruny za litr,“ uvedl Křivánek. Jak poznamenal, reciproční vývoz této skupiny výrobků z ČR vykázal pokles ze 14,6 milionu litrů v minulém roce na letošních 10,9 milionu.
Zhruba o pět procent na 13,8 % se snížila výroba odstředěného mléka, o dvě procenta na 80,7 % vzrostla produkce polotučného mléka, podíl polotučného mléka se změnil z 2,7 na 2,4 procenta. Meziročně o 160 tisíc litrů mléka více vypili školáci v rámci státního programu, když krabičky s ochuceným nápojem představovaly 86 procent dodávek oproti loňským 60 procentům.

Méně jogurtů i másla, více tvarohů a sýrů
O osm procent se za první tři čtvrtletí letošního roku v porovnání se stejným loňským obdobím zmenšila výroba jogurtů. Souběžně posílil dovoz tohoto zboží, včetně tekutých zakysaných výrobků, a to o 13 procent, uvádí ČMSM. Meziročně se vyrobilo také méně másla – o 1198 tun, což představuje 2,4 procenta. „Menší výrobu másla ovlivnil jednak nižší obsah tuku v nakupované surovině a jednak vyšší výroba přírodních sýrů. Vývoz másla byl tak o tři procenta nižší než loni za první tři čtvrtletí,“ porovnal Milan Křivánek. Naopak dovoz másla vzrostl v tomto období z 1082 na 3899 tun, což dovolilo 15procentní preferenční clo na množství 345 tun z EU a smluvní clo 32 procent pro kvótu 2781 tun dohodnutou v rámci WTO. Jak Křivánek připomněl, po překročení spouštěcí úrovně vláda přistoupila v červenci k dodatečnému zvýšení cla ve výši 22,6 procenta a běžně platná celní sazba se tak zvýšila na 90,6 procenta.
Pozitivní trend ve výrobě zaznamenaly podle ČMSM tvarohy – nárůst o 4,3 procenta, smetanové krémy – zvýšení o 17 procent – a rovněž přírodní sýry – o téměř šest procent, zatímco produkce tavených sýrů poklesla o 15 procent. „Přibližně o 1700 tun stouply od ledna do září zásoby sýrů ve skladech. Zatímco jejich dovoz roste, vývoz klesá. Situaci zhoršují sílící importy levných eidamských sýrů z Polska,“ konstatoval Milan Křivánek. Mlékaři omezili asi o pět procent výrobu sušeného mléka, čímž reagovali na hluboký propad ceny na zahraničních trzích, která se dostala na téměř polovinu ze zhruba 2000 dolarů za tunu v době konjunktury.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down