08.11.2002 | 12:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Mlékárna Kunín investovala, aby mohla vyrábět v CHKO Poodří

Mlékárna Kunín, a. s., která nedávno obhájila novou certifikaci jakosti (podle norem ISO 9001 : 2001), jako 2. mlékárna v České republice získala v těchto dnech potvrzení, že funguje v souladu se životním prostředím (podle norem ISO 14001 : 1996). Jde o tzv. environmentální certifikaci, která upravuje, jak se podnik musí chovat v řízením dopadů svých činností, výrobků a služeb na životní prostředí.

Kunínská mlékárna podstoupila proces zavedení nového „ekologického“ systému nejen proto, že většina konkurentů na trhu mléčných výrobků evropských zemí obdobné systémy má a že v rámci EU půjde do budoucna o nezbytný standart, ale také proto, že vyrábí v ekologicky citlivých oblastech. Hlavní závod v Kuníně leží v chráněné krajinné oblasti Poodří a provozovna Sýrárna Zašová je pro změnu umístěna v podhorské oblasti Beskyd nedaleko Rožnova pod Radhoštěm.
Pro zmírnění dopadů činnosti mlékárny na životní prostředí vypracovali odborníci programy, které mimo jiné předpokládají např. rozsáhlou modernizaci čistírny odpadních vod v Kuníně, vybudování nových skladů chemických látek, čistících a desinfekčních prostředků ve třech provozovnách podniku v Kuníně, Zašové a v Ostravě-Martinově. Společnost už také dokončila rozsáhlou plynofikaci provozovny v Kuníně a Zašové, která přispěla k plnění emisních limitů středních zdrojů znečištění ovzduší. Řízení oběhu čpavku, který potravinářské podniky používají k chlazení produkce, podléhá už delší dobu speciálnímu ochrannému a preventivnímu režimu. Další finanční prostředky mlékárna věnuje na zpětný odběr obalů a odpadu z obalů, které uvádí na trh a do oběhu.
Vedení mlékárenské společnosti v souladu se strategií dlouhodobého podnikání v chráněné krajinné oblasti Poodří a v podhůří Beskyd předpokládá trvalý růst investic do ekologie akciové společnosti.
Mlékárna Kunín společně se systémem řízení jakosti , systémem řízení environmentálního manamegentu, prokázala letos v říjnu zavedení systému řízení zdravotní nezávadnosti potravin pomocí kontroly tzv. kritických bodů (systém se jmenuje HACCP). Na prokázání svých kvalit a zavedení všech těchto systémů se mlékárna připravovala od loňského podzimu, tedy zhruba rok.
Kunínský výrobce chce letos zhruba zopakovat loňský objem výroby. Tržby společnosti za vlastní výrobky by se měly navýšit asi o pět procent . Loni mlékárna z vlastní výroby utržila 1,8 miliardy korun. Z toho vývoz činil 274 miliónů korun.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down