Mariánskolázeňská mlékárna ukončí do konce května prodělečnou výrobu mléka a tvarohů a výrazně omezí produkci másla. Naproti tomu se bude orientovat především na rentabilnější výrobu sýrů, která by ji měla vrátit zpět k ziskovému hospodaření, uvedla to ekonomka firmy Eva Riessová.
Mlékárna ukončila loňský rok se ztrátou 2,3 miliónu korun, když v roce 1999 vykázala propad 5,2 miliónu korun. Výkony firmy meziročně klesly o pětinu na 138 miliónů korun, když v předchozím roce činily 172 miliónů korun. Důvodem byl pokles výroby mléka, jehož prodej přestal být v nižším objemu pro firmu rentabilní. Prodej mléka tvořil zhruba třetinu loňských tržeb. "Nyní se technologie předělává na nové výrobky. Budou to hlavně termizované sýry a tavené sýry v kelímkách s příchutí česneku a křenu," přiblížila záměr společnosti Riessová. Při nižším odbytu sýrů by měla výrobní kapacitu doplnit produkce másla.
Majoritním vlastníkem mlékárny je od loňského roku Viktor Čedík s 50,3 procenta akcií. Pětinový podíl drží Agro & Kombinát Dolní Žandov. Základní jmění Mlékárny Mariánské Lázně je 24,9 miliónu korun. Firma zaměstnává 50 lidí.