Projekt Stop šikaně živnostníků, který zahájil po svém nástupu do úřadu ministr průmyslu a obchodu Martin Říman, přinesl první výsledky. Ministerstvo průmyslu a obchodu dokončilo mapování norem, které zatěžují podnikatelské prostředí a připravilo seznam vyhlášek, které budou v nejbližší době zrušeny, informovala Asociace zemědělské a lesnické techniky (A.ZeT). „Na základě zmapování norem v gesci ministerstva jsme zaslali předsedovi vlády vyhlášku o zrušení prvních šestnáct vyhlášek,“ sdělil ministr.
Jak uvedla dále asociace, Římana zarážeí, že dodnes jsou účinné vyhlášky o zřízení státních podniků zahraničního obchodu jako byl Tuzex. „Takové předpisy jen zaplevelují náš právní řád a musí být odstraněny,“ řekl.
Ministr Říman dále představil přehled konkrétních norem, které zatěžují drobné živnostníky a malé podniky. Seznam vznikl na základě konzultací s podnikatelskou veřejností a obsahuje více než 150 položek. Monitoring také ukázal, že snížení regulační zátěže podnikatelského prostředí bude vyžadovat spolupráci dalších resortů.
Ministerstvo průmyslu a obchodu také ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví dokončilo práce na novele vyhlášky č. 137/2004 Sb., o hygienických požadavcích na stravovací služby. Vyhláška prošla řadou významných změn, které reagovaly na kritiku provozovatelů restaurací. "Před třemi týdny jsme ohlásili plán novelizovat vyhlášku tak, aby nenadsazovala hygienické požadavky dané evropskou legislativou. Teď přinášíme výsledek. Z původních 55 paragrafů bylo 26 zrušeno zcela a 12 paragrafů bylo pozměněno," uvedl ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. Novela přináší podstatné zjednodušení hygienických požadavků při zachování vysokého hygienického standardu ve stravovacích zařízeních. Zjednodušení se týkají oblasti stavebních požadavků na provozovny, zásobování vodou, větrání, sanitární zařízení a uvádění produktů a pokrmů do oběhu. Oblasti, které upravovaly zrušené části vyhlášky, se budou nadále posuzovat podle hygienických předpisů ES. "Podnikatelům v pohostinství už nikdo nebude předepisovat, kolik záchodů pro zaměstnance musí postavit a jak mají mít vysoké stropy v kuchyni. Novela vyhlášky také definitivně skoncuje se zbytečnými bezdotykovými bateriemi. Tento pilotní projekt ukazuje, že bojovat s byrokracií lze. Stejným způsobem lze naložit i s dalšími více než 150 normami, které ministerstvo průmyslu a obchodu vytipovalo," uvedl ministr.
Podle odhadů bylo v minulých letech do úprav realizovaných na základě požadavků vyhlášky 137/2004 Sb. jen ve školních stravovacích zařízeních investováno asi 25 až 30 mld. Kč. V pohostinství cena takových úprav dosáhla zhruba 1,5 mld. Kč.
Ministr Říman informoval o projektu centrálních registračních míst pro podnikatele. Ministerstvo připravilo k projektu informační brožuru Rádce podnikatele, která soustředí informace, které by měl zájemce o podnikání na centrálních registračních místech získat.