Myslivci v Ústeckém kraji mají pro letošní zimu připraven dostatek krmení pro zvěř. Problémem je ale letošní extrémně nízký úhrn srážek, voda v přírodě chybí, sdělil mluvčí severočeských myslivců Bohumír Freiberg. Zákon myslivcům ukládá, aby pečovali o zvěř a její prostředí, aby ji chránili před nakažlivými chorobami a v době nouze ji přikrmovali.
Musí přitom rozlišovat prostředí, v němž zvířata celý rok žijí a přijímají podstatnou část krmiva z přírody. "Jinak je to v polní honitbě, kde zemědělci takřka naráz sklidí všechny plodiny a od konce léta roste jen řepka, a jinak v lesích, kde zůstávají pro zvěř dostupné keře a byliny, než je pokryje vysoká vrstva sněhu," uvedl Freiberg. Celý rok a všude musí být pro zvěř dostupná sůl nebo obohacené lizy, jež zvěř potřebuje pro trávení.
Stejně tak jsou nezbytné zásoby kvalitního sena. Myslivci taky pro zvěř připravují jablka a zeleninu, nejlépe mrkev a krmnou kapustu. V lesních honitbách se k senu přidává oves a ječmen. Na sníh se koncem zimy pohazují žaludy a kaštany, kde navlhnou a jsou přírodním jadrným krmivem. Na jaře myslivci podávají letninu, což je myslivecký název pro výhonky maliníku, kopřiv nebo jeřábu a jiných měkkých dřevin. Platí pravidlo, že je lepší dávat menší dávku dvakrát týdně než najednou hromadu mrkve, která zplesniví dřív, než ji zvěř stihne spotřebovat.*