22.11.2011 | 02:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Na festivalu budou i regionální potraviny

Celkem osm zemědělských produktů uspělo v Moravskoslezském kraji ve druhém ročníku projektu Regionální potravina, který na podporu místních výrobců pořádá Ministerstvo zemědělství. Představení vítězných produktů, mezi nimi například Trefilovy masopustní klobásy nebo originálního medového vína Medovinka, se uskutečnilo na ostravském Gastro festivalu. Oceněným regionálním potravinám je věnována speciální expozice. Veřejnost bude mít také možnost vítězné produkty ochutnat nebo si je zakoupit.

„Podpora regionálních potravin patří mezi mé priority. Jsem rád, že se soutěž Regionální potravina tak rychle ujala a získává stále větší význam při informování spotřebitelů o tom, jaké kvalitní produkty od menších výrobců vznikají přímo v jejich kraji. A tím samozřejmě podporujeme právě i malé výrobce, kteří si třeba nemohou dovolit nějakou masivní reklamní kampaň,“ říká ministr zemědělství Petr Bendl. Aby se výrobci mohli ucházet o ocenění Regionální potravina, musejí splňovat řadu podmínek, které zaručí, že jde skutečně o potravinu z dané lokality. „Výrobce musí doložit, že produkt byl vyroben tradičním způsobem na území Moravskoslezského kraje a že minimálně 70 % surovin je z daného regionu, případně tuzemského původu. Až poté se hodnotí samotná kvalita a chuť produktu,“ vysvětluje Martin Štěpánek z Odboru potravinářské výroby a legislativy Ministerstva zemědělství. „Spotřebitel tak má jistotu, že pokud zakoupí potravinu s logem Regionální potravina, získá to nejlepší z lokální produkce,“ dodává.
Speciální expozice projektu Regionální potravina bude veřejnosti přístupná v průběhu Gastro festivalu ve dnech 24. až 26. listopadu na ostravském výstavišti Černá louka.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down