Na jižní Moravě dál roste počet minipivovarů

Na jižní Moravě dál roste počet minipivovarů. Týká se to i míst, kde se pěstuje především víno. Nový minipivovar je od minulého týdnu v provozu v Hustopečích na Břeclavsku. Už druhý pivovar vznikne v Mikulově. V regionu je podle agenturních informací už podle dostupných informací kolem 30 minipivovarů, jen loni jich vzniklo sedm.

V Mikulově budou nově už dva. Po minipivovaru Mamut vzniká další v hotelu Galant. Kapacita provozu je 150 tisíc litrů piva ročně. "V Galantu se bude vyrábět klasické české pivo. Světlý ležák českého typu je ve světě nejnapodobovanějším druhem piva. Desítka bude prvním produktem, na výrazně chmelenou jedenáctku a další speciality si budeme muset ještě pár týdnů počkat," uvedl Michal Krepl, který je za výrobu piva v hotelu Galant zodpovědný.
Pivovar bude otevřen v sobotu 2. května. "Otevření nového pivovaru v Mikulově vítám a fandím mu," uvedl starosta Rostislav Koštial.
Nový minipivovar mají od minulého týdne také v Hustopečích na Břeclavsku, další se chystá v Bítově na Znojemsku nebo Hovoranech na Hodonínsku. Vařit pivo se letos začne znovu i v někdejším areálu Hostanu ve Znojmě. První pivo z nového pivovaru lidé ochutnají v srpnu. Nový investor musel otevření provozu odložit, důvodem je náročnost oprav památkově chráněné budovy v areálu, kterou si soukromý investor pronajal od města.
V Česku je podle Pivovarského kalendáře na letošní rok kolem 250 minipivovarů. Podle odborníků se jejich počet bude ještě zvyšovat. Souvisí to se zájmem konzumentů, kteří se v některých případech odklání od produkce velkopivovarů. Nejvíce minipivovarů je v Praze, v Brně je jich sedm. Minipivovary se snaží na trhu odlišit novinkami. Například provoz v Brně-Líšni se snaží vymyslet Hasičské pivo. Cílem je najít poměr, kdy chuť kouře a pitelnost budou tvořit ideální harmonii. Jednotlivé receptury se odlišují v množství použitých sladů.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down