Na jižní Moravě pokračoval i v prvním čtvrtletí dlouhodobý pokles výroby masa bez započtení drůbežího, který je zapříčiněný poklesem výroby vepřového. Výroba hovězího v posledních letech mírně roste či stagnuje. Celkem se za čtvrtletí vyprodukovalo v kraji 7955 tun masa, což je o šest procent meziročně méně, vyplývá z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad.
Vepřového se v prvním čtvrtletí vyrobilo 7293 tun, což je pokles o šest procent. Při pohledu na předchozí léta je to pokles proti roku 2014 o 11 procent. Nízká výkupní cena tak nadále nutí některé zemědělce zmenšovat či likvidovat chovy, protože se ekonomicky nevyplatí. Ničí je také levný dovoz především z Německa. Loni navíc výkupní ceny dosáhly od roku 2009 dna, kilogram se prodával za 23 korun. Aktuálně se drží cena mezi 35 a 40 korunami. Výroba hovězího v prvním čtvrtletí klesla o tři procenta na 662 tun, je to však o čtyři procenta více než před třemi lety. V celostátním srovnání je však výroba hovězího v kraji poměrně nevýznamná, protože se podílí na celku jen čtyřmi procenty. Výroba masa klesala na jižní Moravě loni již devátým rokem po sobě a letošní rok propad pokračuje.*