Na jižní Moravě loni zahájilo provoz sedm nových minipivovarů. Jeden starší v Blučině u Brna navíc výrobu obnovil. Celkem je v regionu už 27 minipivovarů, z toho sedm v Brně. Vyplývá to z Pivovarského kalendáře 2015, který vydává Výzkumný ústav pivovarský a sladařský. Boom minipivovarů v regionu ještě neskončil, letos bude obnovena výroba piva ve Znojmě nebo v Bítově na Znojemsku.
Nové minipivovary na jihu Moravy vznikají zejména v Brně a na jih od největšího města Moravy. V posledních letech se to týká i míst, která jsou spojená spíše s pěstováním vína. Minipivovary jsou v Bzenci, Mikulově, dva dokonce v Hodoníně.
Loni vznikl například nový minipivovar v Kyjově. Podle jeho majitele Tomáše Machalínka byl po místním pivu ve městě hlad. Do té doby se ve městě neprodávala jiná piva než od velkých pivovarů. "Výroba piva mne zajímala. Vyrostl jsem ve vinařské firmě a zjistil, že to není tak jiné. Současně jsem řešil využití podnikatelského prostoru, který jsem dostal v roce 2012," řekl Machalínek. Pivovar s restaurací vybudoval na místě diskotéky v hotelovém areálu ve městě. "Provoz diskotéky se neslučoval s provozováním hotelu. Byl tu hluk a řešili jsme, čím smysluplným to nahradit," uvedl Machalínek.
Kyjovský pivovar je v provozu od prosince loňského roku. Jeho kapacita je kolem tisíce hektolitrů. "Zatím všechno, co vyrobíme, prodáváme v naší restauraci," řekl Machalínek.
Desetkrát větší kapacitu než kyjovský pivovar má loni spuštěný minipivovar nesoucí jméno sládka Petra Hauskrechta v Brně. "Restaurace zatím naše pivo zkouší, letos bychom chtěli vyrobit 2500 hektolitrů," uvedl v lednu Pavel Havlík z Brněnské pivovarnické společnosti, která pivovar založila.
Vařit pivo se letos začne i v areálu bývalého pivovaru Hostan ve Znojmě. Město loni podepsalo smlouvu s novým investorem na 30 let. Nový minipivovar by měl vzniknout podle Pivovarského kalendáře také například v Hovoranech na Hodonínsku. Uhasit žízeň chce i Hasičský pivovar Bítov na Znojemsku. Majitel na webu informuje, že první pivo by lidé mohli ochutnat na Vánoce. Pivovar s pivnicí vzniká v bývalé hasičské zbrojnici.
V České republice je podle Pivovarského kalendáře kolem 250 minipivovarů a podle odborníků se jejich počet bude ještě zvyšovat. Souvisí to se zájmem konzumentů, kteří se v některých případech odklání od produkce velkopivovarů. Nejvíce minipivovarů je v Praze.*