26.09.2011 | 08:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Na Karlovarsku propadla řepka

V Karlovarském kraji skončila letošní sklizeň obilovin jen s průměrnými výsledky a v případě výnosů se pohybovala na úrovni loňského roku. Podle předběžného hodnocení byl u obilovin výnos z hektaru asi 4,51 tuny. Loni to bylo více než 4,31 tuny z hektaru. Vzhledem k nepříznivému počasí se letos zemědělcům nevydařila řepka. Se zhruba dvěma tunami z hektaru značně zaostala za loňským hektarovým výnosem 2,87 tuny. Informoval o tom ředitel Zemědělské agentury v Chebu Vratislav Vaigelt.

Zemědělci v Karlovarském kraje letos pěstovali obilí na 20 874 hektarech, to bylo přibližně o 729 hektarů více než loni. Nejvíce pěstovanou plodinou v regionu zůstala i nadále ozimá pšenice, která roste zhruba na 60 procentech z celkové výměry ploch s obilovinami. Letošní průměrný hektarový výnos v jejím případě představoval 4,87 tuny, což jen mírně překročilo loňský výnos. Jarním ječmenem bylo oseto 3542 hektarů. Výnos z jednoho hektaru se pohyboval kolem čtyř tun, loni to bylo asi 3,5 tuny. Letošní sklizeň provázela v její první polovině nepřízeň počasí, často ji přerušoval déšť. Teprve ve druhé polovině se počasí takříkajíc umoudřilo a do poloviny září se podařilo dostat úrodu z polí. Počasí ale nebylo ideální ani na jaře, takže se letos podepsalo na kvalitě obilovin i řepky, kterou farmáři pěstují na 5862 hektarech. Nízké výnosy ovlivnil také fakt, že řada zemědělců raději plochy s řepkou místo sklizně zaorala. Podle Vaigelta měla řepka letos drobné semínko a nízkou olejnatost. V Karlovarském kraji sklidili zemědělci vloni asi o 9,5 procenta obilovin méně než v roce 2009. Pokles sklizně obilovin, která činila kolem 86 669 tun, způsobilo nepříznivé počasí a také nízké ceny ve výkupu. V regionu ubylo také hospodářských zvířat, pro něž farmáři pěstují krmné obilí. Proto řada farmářů snížila plochy oseté obilím a zvýšila raději rozsah ploch zatravněných. Letos hektarový výnos v regionu 4,51 tuny zaostal zhruba o 0,36 tuny za červencovým odhadem sklizně.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down