20.07.2004 | 12:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Na Moravě žně znovu pokračují

Oteplení v posledních dnech umožnilo jihomoravským zemědělcům vyjet znovu do polí s ozimými ječmeny a řepkami. Mnozí pěstitelé v nejjižnějších místech regionu začali se sklizní už 30. června, poté je však srážky a nízké teploty přibrzdily. Na Znojemsku je sklizena asi pětina z celkové výměry 1500 hektarů ozimých ječmenů a výnosy se pohybují těsně nad pět tun z jednoho hektaru. "Porosty jsou pěkné a kdo si řepku uchoval před škůdci, mohl by být spokojen," řekl k tomu ředitel Zemědělské agentury Alois Čaněk.

Pěstitelé v regionu loni částečně na řepku zanevřeli a její plocha proto spadla o polovinu zhruba na 6000 hektarů. Koncem tohoto nebo začátkem příštího týdne se začne také sklízet ozimá pšenice, kterou zemědělci zaseli na plochu 35.500 hektarů. Hlavní plodinu v oblasti doplňuje téměř 16.500 hektarů jarního ječmene a 1500 hektarů jarní pšenice. Ceny podle Čaňka nebudou zřejmě lepší jako v Evropské unii, kde nedávno kolísala nabídka mezi 102 až 103 eur za tunu potravinářské pšenice.
Stejné plodiny začínají sklízet i farmáři na Břeclavsku, kde podle předsedy představenstva okresní Agrární komory Jana Hajdy dosahuje odhadovaný výnos zatím kolem pěti tun na hektar. Zatím jsou však zemědělci nespokojeni s vývojem ceny, která dosahuje spodní hranice v zemích Evropské unie. "V přepočtu je to 3300 Kč za tunu, což je málo," prohlásil Hajda s tím, že první konkrétní výsledky bude dispečink agrární komory znát ve středu. Čaněk doplnil, že znojemští ovocnáři rozjeli dále opožděnou sklizeň meruněk. Deštivé počasí přitom prospělo nové výsadbě révy vinné, jejíž sazenice se bez problémů uchytily. "Vegetace zůstala opožděna o 10 až 14 dnů, několik tropických dnů však situaci asi spraví," míní Čaněk. Obsah cukru však již zřejmě nebude na úrovni roku 2003, dodal. Sklizeň začali i zemědělci na Hodonínsku, kde se pohybují výnosy kolem šesti až sedmi tun z hektaru ozimých ječmenů. Kvůli častým srážkám však nyní podle pěstitelů i zpracovatelů bude třeba pečlivě hlídat kvalitu zrna.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down