Na letošním ročníku Mezinárodních potravinářských veletrzích Salima, které se uskuteční ve dnech 2. až 5. března na brněnském výstavišti, proběhne prezentace a ochutnávka vítězných sýrů, které získají ocenění v jednotlivých kategoriích v Celostátní přehlídce sýrů. Třináctý ročník Celostátní přehlídky sýrů, na kterých s Ústavem technologie mléka a tuků spolupracují Českomoravský svaz mlékárenský a odborná skupina pro potravinářskou a agrikulturní chemii České společnosti chemické, se uskuteční 14. ledna (odborné hodnocení) a 20. ledna (hodnocení odbornou a laickou veřejností) v Praze. Informovala o tom Alena Křečková ze společnosti Veletrhy Brno.
„Hodnocení v jednotlivých kategoriích přihlášených vzorků sýrů provedou vždy dvě tříčlenné komise expertů složených z nezávislých odborníků a zástupců výrobců sýrů. Sýry se posuzují ve dvou znacích, vzhled a konzistence tvoří ve výsledném hodnocení 40 % a chuť a vůně 60 %. Na přehlídky bude navazovat konference Mléko a sýry, zaměřená na chemii, mikrobiologii a technologii mléka a sýrů,“ uvedl Doc. Ing. Ladislav Čurda CSc., odborný garant Celostátní přehlídky sýrů. Do předchozího ročníku Celostátní přehlídky sýrů bylo přihlášeno 56 vzorků od 16 tuzemských výrobců a 11 vzorků zahraničních, které poskytlo 5 dovozců sýrů. V letošném ročníku bude soutěžit 70 vzorků z 20 tuzemských sýráren a 10 sýrů zahraničních od tří dovozců.