Orgány státního veterinárního dozoru sledují v obchodech plnění podmínek zdravotní nezávadnosti vajec. Inspektoři zejména v předvelikonočním období se zaměřují na značení i podmínky skladování v tržní síti, upozornil mluvčí Státní veterinární správy ČR Josef Duben.
Vejce od chovatele, prodávaná ze dvora, tedy přímo konečnému spotřebiteli k využití v jeho domácnosti, se podle Dubna neoznačují. Chov slepic musí být zdravý a i v tomto případě je třeba dodržovat podmínky pro skladování vajec.
V tržní síti jsou vejce označovaná podle jakostních tříd: Extra A a třída A, neboli „čerstvá“, musí být uvedno na obalu. Dále se používá označení na vejci - kód producenta. První číslo uvádí, z jakého chovu vejce pochází. Pokud je první jednička, pochází vejce od slepic chovaných ve volném výběhu, dvojka značí nosnice z halového chovu, trojka z klecového a nula je označení pro slepice z ekologického chovu. Další čísla a znaky na vejcích na základě nařízení EU č. 2002/4/ES jsou - kód státu a poslední číslo je registrační číslo hospodářství. Kód producenta musí být na obalu nebo uvnitř obalu vysvětlen, informoval Duben.
Nařízení Komise ES č. 589/2008, článek 12, říká, jak označovat obaly. Na obalu musí být uvedeno číslo balírny/třídírny, třída jakosti (například třída A), hmotnostní skupina (XL, L, M, S, popřípadě „Vejce různých velikostí“), datum minimální trvanlivosti, údaj o podmínkách skladování a údaje o způsobu chovu.
Vejce třídy A mají minimální dobu trvanlivosti nejvíce 28 dní po snášce. Na obalech vajec musí být pro spotřebitele tato skutečnost vyznačena. Vejce extra A pak mají minimální trvanlivost devět dní a musejí obsahovat údaj o datu snášky a uvedenou dobu použitelnosti, tedy plus devět dnů (a označení extra čerstvá).
Všechna čerstvá vejce se musejí uchovávat v suchu, chráněná před sluncem, při nekolísavé teplotě v rozmezí 5 - 18 °C. Vejce prodávaná v tržnici, na tržišti nebo do místní maloobchodní prodejny musejí být též označena stanoveným způsobem – kódem producenta. Za místní maloobchodní prodejnu se v této souvislosti považuje maloobchodní prodejna v obci, v níž prodejna sídlí, zpravidla nejblíže hospodářství chovatele.
Vzhledem k tomu, že vařená a barvená vejce se považují za vaječný výrobek nebo výrobek z vajec, stanovuje jejich minimální dobu trvanlivosti a podmínky skladování v souladu s § 6 zákona o potravinách (č. 110/1997 Sb.) sám výrobce, který garantuje i jejich jakost a zdravotní nezávadnost po celou dobu minimální trvanlivosti.
Duben poznamenal, že dostatečně provařené vejce skladované při 5 až 10 °C je bez problémů použitelné zhruba deset dní. Nicméně, vařená vejce jsou potravinou určenou k přímé spotřebě, jejíž obal (skořápka) je částečně prostupný pro různé nežádoucí mikroorganismy či plísně, které mohou při nevhodném uložení nepříznivě ovlivnit jejich zdravotní nezávadnost a zkrátit dobu minimální trvanlivosti. Vždy je třeba dát pozor například na pokojovou teplotu, varuje mluvčí.