Na vysočině loni stoupla výroba hovězího masa o 9,6 procenta na 15 945 tun v jatečné hmotnosti. Byla druhá nejvyšší v Česku, více hovězího masa minulý rok dodali jen chovatelé skotu z Pardubického kraje. Produkce vepřového masa podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) na vysočině minulý rok zaznamenala pokles, a to o 6,2 procenta.
Vepřového masa plynulo z vysočiny minulý rok 22 359 tun. Vysočinu v těchto dodávkách předčily tři kraje: Středočeský, Jihočeský a Jihomoravský. Výroba vepřového masa se vloni snížila i v celém Česku, a to o 3,3 procenta na 220 334 tun. Vývoj ovlivňují výkupní ceny. Chovatelé prasat podle nedávného vyjádření Agrární komory ČR sice od poloviny loňského roku zaznamenali zvýšení cen zhruba o 20 procent, ale ani tak loňská průměrná cena 38,57 koruny za kilogram nepřekročila dlouhodobý průměr 41,80 Kč za kilogram.
Na vysočině se produkce vepřového masa snižuje delší čas. V roce 2010 převýšila 42 500 tun, tehdy byla největší v ČR. Od té doby s výjimkou roku 2014 klesala. Naopak ve výrobě hovězího masa podle statistik vysočina v posledních letech posilovala.