27.01.2014 | 04:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Na Vysočině přibývají malé faremní mlékárny

Na farmách v Kraji Vysočina přibývají mlékárny, v současnosti jich funguje 15. První začala asi před sedmi lety zpracovávat kravské mléko rodina Němcova v Netíně, teď je takových malých provozů v kraji devět. Výrobky z vlastního mléka dělá na Vysočině rovněž šest chovatelů koz. Vyplývá to z informací, které poskytla krajská veterinární správa. Farmáři prodávají mléko, sýry, jogurty, tvaroh a máslo ze dvora, dodávají i do přibývajících farmářských obchodů.

Farmářské mlékárny dělají výrobky z pasterovaného mléka. Veterináři při jejich kontrolách nezjistili zásadnější problémy, uvedl ředitel veterinární správy Božek Vejmelka.
Zemědělci na Vysočině jsou největšími producenty kravského mléka v Česku. Malé mlékárny začaly některé farmy budovat proto, aby mohly mléko lépe zhodnotit. Loni ceny mléka stoupaly a chovatelům se teď dodávky do velkých mlékáren s platbami kolem deseti korun za litr vyplácejí, ale před pěti lety kvůli ztrátám vylévali na protest mléko do polí. Farmáři nevěří tomu, že nynější vysoká cena mléka vydrží dlouho.
Mezi průkopníky farmářského zpracování mléka patří netínská Farma rodiny Němcovy, která začala v roce 2007 s výrobou jogurtů. Denně tehdy zpracovávala 200 litrů mléka od svých krav. Teď na jogurty, tvaroh, sýry a mléčné nápoje ve vlastní mlékárně padne denně pětinásobné množství mléka. Farma, která už nabízí i masné výrobky, má vlastní pojízdnou prodejnu.
Farmář František Němec se stoupající konkurence nebojí. "Zatím to nepociťujeme. Máme náskok v rámci distribuce a vybudované značky," řekl. Podotkl, že jedna věc je dokázat mléko zpracovat a druhá pak umět výrobky prodat. Na rozdíl od supermarketů, v nichž mléčné výrobky dost podražily, farma své ceny v posledním roce nezvyšovala. "Do ceny jsme promítli náklady, které máme, a ty se výrazně nemění," řekl.
Minimlékárnu ve Vysokých Studnicích u Jihlavy loni otevřela společnost Luka. Předsedkyně představenstva Alena Nováková uvedla, že pro podnik chovající 650 dojnic to je jen doplňková činnost; rozhodující díl roční mléčné produkce prodává. "Pro nás je to postoupení o kousíček dál, není to jen ta výroba základních surovin. Jde o to, aby přidaná hodnota zůstávala na farmách," zdůvodnila otevření farmářské mlékárny. Také je prý důležité, aby si lidé mohli koupit čerstvou potravinu. Jogurty, tvaroh a sýry ze Studnic kromě farmy dostanou v 15 obchodech.
Mlékárnu na kravské a ovčí mléko vloni dokončilo i zemědělské družstvo Chaloupky v Zašovicích na Třebíčsku, které chová 30 ovcí a čtyři krávy. "Je to spojeno s osvětou," řekla Klára Křížová z družstva. Na statku dělají programy pro děti a pro veřejnost, které zahrnují kromě prohlídek chovu i zpracovávání vlny a výrobu sýra. Družstvo chce podle Křížové lidem ukázat, že se dá na venkově uživit i s 15 hektary půdy.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down