Na výstavě Zahrada Čech byla předání také ocenění Regionální potraviny Ústeckého kraje
V rámci výstavy Zahrada Čech byla předána ocenění Regionální potraviny Ústeckého kraje a Potraviny z kraje Přemysla Oráče. Náměstek ministra zemědělství Jindřich Fialka sdělil že se koná již 13. ročník soutěže o Regionální potravinu. Komise letos v kraji hodnotila rekordních 243 výrobků od 51 výrobců. Ocenění Regionální potravina Ústeckého kraje si převzalo devět místních výrobců. Značku mohou nově užívat mimo jiné například Kefír Drmal, Žatecký dalamánek, či Hrobský sušený salám nebo Krušnohorský med květový.
Podle ředitele Agrární komory ČR Václava Suchana zájem účast v soutěži o Regionální potravinu je velký i v jiných krajích. „V Moravskoslezském kraji jsme hodnotili zhruba 230 výrobků v paletě od alkoholického nápoje po jogurt,“ podotkl. Prezidentka Potravinářské komory ČR poznamenala, že je tradičním účastníkem hodnotitelských komisí. „Člověk má možnost pozorovat, jak roste počet a pestrost výrobků a jejich kvalita. Máme opravdu jedny z nejkvalitnějších výrobků v Evropě, ne-li na světě,“ konstatovala. Předseda sněmovního zemědělského výboru a radní Ústeckého kraje pro oblast regionálního rozvoje, zemědělství a rozvoje venkova Michal Kučera poznamenal, že Ústecký kraj je často zbytkem republiky vnímám jako industriální. „Těší mě, že regionální výrobci a potraviny dokážou vnímání našeho kraje zlepšit. Lokální výrobci na sebe navazují pozitivní atmosféru a nabídnou to nejlepší, co kraj poskytuje,“ míní. Podle něj lidé stále častěji vyhledávají regionální výrobky, protože chtějí mít zdravější potraviny, které necestují přes polovinu světa. Kučera řekl, že vnímají, že je třeba pomoci při odstraňování byrokratických bariér. Podle něj to však není úplně jednoduché, protože proti sobě stojí různé zájmy. „Jednoznačně si ale všichni uvědomujeme, že je to třeba udělat,“ prohlásil. „Pokud má naše ekonomika na něčem stát, má stát na zdravém základu regionálních výrobců,“ doplnil. Suchan poukázal na to, že potraviny a kvalitní potraviny se stávají čím dál výraznějším fenoménem v životě obyvatel ČR. Rovněž připomněl, že Agrární komora a Potravinářská komora jsou nositelkami dalších projektů, které propagují buď české výrobky, nebo výrobky českého původu. Jako příklad uvedl tříletý projekt Zrozeno v EU. Dalším projektem s názvem „Žeru maso“ se komory snaží vstoupit do diskuse, v jaké míře konzumovat maso. Podle Suchana je třeba za maso trochu „zabojovat“ vzhledem k tomu, že se na trh dostávají rostlinné náhražky mas. „Jsou to výrobky, proti nimž v zásadě nic nemáme, ale jsme proti tomu, aby se nazývaly masem. S masem totiž nejsou vůbec identické,“ dodal Václav Suchan.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!