Na výstavě Zahrada Čech byla předání také ocenění Regionální potraviny Ústeckého kraje

V rámci výstavy Zahrada Čech byla předána ocenění Regionální potraviny Ústeckého kraje a Potraviny z kraje Přemysla Oráče. Náměstek ministra zemědělství Jindřich Fialka sdělil že se koná již 13. ročník soutěže o Regionální potravinu. Komise letos v kraji hodnotila rekordních 243 výrobků od 51 výrobců. Ocenění Regionální potravina Ústeckého kraje si převzalo devět místních výrobců. Značku mohou nově užívat mimo jiné například Kefír Drmal, Žatecký dalamánek, či Hrobský sušený salám nebo Krušnohorský med květový.

Podle ředitele Agrární komory ČR Václava Suchana zájem účast v soutěži o Regionální potravinu je velký i v jiných krajích. „V Moravskoslezském kraji jsme hodnotili zhruba 230 výrobků v paletě od alkoholického nápoje po jogurt,“ podotkl. Prezidentka Potravinářské komory ČR poznamenala, že je tradičním účastníkem hodnotitelských komisí. „Člověk má možnost pozorovat, jak roste počet a pestrost výrobků a jejich kvalita. Máme opravdu jedny z nejkvalitnějších výrobků v Evropě, ne-li na světě,“ konstatovala. Předseda sněmovního zemědělského výboru a radní Ústeckého kraje pro oblast regionálního rozvoje, zemědělství a rozvoje venkova Michal Kučera poznamenal, že Ústecký kraj je často zbytkem republiky vnímám jako industriální. „Těší mě, že regionální výrobci a potraviny dokážou vnímání našeho kraje zlepšit. Lokální výrobci na sebe navazují pozitivní atmosféru a nabídnou to nejlepší, co kraj poskytuje,“ míní. Podle něj lidé stále častěji vyhledávají regionální výrobky, protože chtějí mít zdravější potraviny, které necestují přes polovinu světa. Kučera řekl, že vnímají, že je třeba pomoci při odstraňování byrokratických bariér. Podle něj to však není úplně jednoduché, protože proti sobě stojí různé zájmy. „Jednoznačně si ale všichni uvědomujeme, že je to třeba udělat,“ prohlásil. „Pokud má naše ekonomika na něčem stát, má stát na zdravém základu regionálních výrobců,“ doplnil. Suchan poukázal na to, že potraviny a kvalitní potraviny se stávají čím dál výraznějším fenoménem v životě obyvatel ČR. Rovněž připomněl, že Agrární komora a Potravinářská komora jsou nositelkami dalších projektů, které propagují buď české výrobky, nebo výrobky českého původu. Jako příklad uvedl tříletý projekt Zrozeno v EU.  Dalším projektem s názvem „Žeru maso“ se komory snaží vstoupit do diskuse, v jaké míře konzumovat maso. Podle Suchana je třeba za maso trochu „zabojovat“ vzhledem k tomu, že se na trh dostávají rostlinné náhražky mas. „Jsou to výrobky, proti nimž v zásadě nic nemáme, ale jsme proti tomu, aby se nazývaly masem. S masem totiž nejsou vůbec identické,“ dodal Václav Suchan.   

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down