Do půl roku by měla být zřejmé, zda výrobci tradičních karlovarských trojhránků mají šanci na udělení ochranné známky v EU. Žádost Sdružení výrobců Karlovarských trojhránků byla ve středu zveřejněna v úředním věstníku Evropské unie, a tím zároveň začala šestiměsíční lhůta, ve které mohou případné dotčené subjekty podat proti udělení známky Evropskou komisí námitky. Pokud se žádné námitky neobjeví, výrazně to zvýší šance na udělení známky.
Podle Sdružení výrobců Karlovarských trojhránků a jejich žádosti si jejich produkt zaslouží ochrannou známku mimo jiné i díky použití Vřídelní karlovarské vody. „Vlivem Vřídelní karlovarské vody se dosahuje charakteristických vlastností oplatky, zejména křehkosti, specifické vůně a chuti,“ uvedlo sdružení ve své žádosti.
Podle europoslance Jana Březiny u většiny tradičních regionálních specialit je již samo zveřejnění žádosti rozhodujícím momentem, u karlovarských trojhránků podobě jako u karlovarských oplatků ale podle něj lze očekávat komplikace. Uvedl, že v minulosti došlo ke snahám o zpolitizování těchto žádostí ze strany sudetoněmeckého landsmanšaftu podpořeného některými německými europoslanci, kteří v této souvislosti neváhali vytáhnout kartu poválečného odsunu některých německých výrobců tvarůžků do Rakouska.