Vinaři c České republice mohou po vstupu do Evropské unie vyrábět takzvané zemské víno, tedy z hlediska předpisů EU stolní víno s geografickým původem. Mohou tak získat za svůj produkt vyšší cenu, zhruba na úrovni mezi víny stolními a jakostními. Minimální cukernatost musí být však 14 stupňů a je stanoven i maximální výnos 12 tun z hektaru. Na nedávném Dnu vinohradu v Hustopečích to uvedl předseda Svazu vinařů ČR Jiří Sedlo.
Tuzemský zákon umožňuje vyrábět zemské víno moravské nebo české. Na etiketě je také možno uvádět odrůdu a hrozny na rozdíl od jakostního vína nepodléhají zatřídění. "V EU tvoří 60 procent produkce vína stolní a z toho například ve Francii až 80 procent víno zemské," připomněl Sedlo. Produkce vína z nových států EU tvoří podle něj zhruba čtyři procenta celkového objemu výroby zemí bývalé patnáctky. I když se trh již otevřel, žádný překotný vývoj cen vína nezaznamenal. Z EU se dováželo převážně stolní víno z Rakouska, Španělska a Itálie, na jehož výrobu se domácí vinaři nespecializují. Část vín jakostních pak pouze rozšířila nabídku na domácím trhu. Letošní vinohradnickou sezonu pak zřejmě poznamená možný levný dovoz hroznů z Rakouska a Slovenska.