08.10.2010 | 07:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nebezpečné fámy i nápady komise

Stále více povinných údajů na obalech, z nichž většina spotřebiteli nic neříká, cyklicky se opakující fámy o nebezpečnosti přídatných látek i stále patrnější snaha Evropské unie ovlivňovat rozhodování spotřebitele – to jsou jen namátkou některé z problémů, s nimiž se potýká Potravinářská komora ČR.

Fámy kolem přídatných látek tzv. éček jsou pro Potravinářskou komoru ČR podle jejího prezidenta Miroslava Tomana zcela zásadním problémem, který se dotýká všech zpracovatelských oborů. Jak Toman na tiskové konferenci v uplynulém týdnu připomněl, nedávno se opět vypukla hysterie kolem těchto látek. Objevily se iniciativy na vydávání jakýchsi necertifikátů, které by chtěly upozorňovat, jaké potraviny éčka mají a jaké je neobsahují. Původci této kampaně tvrdí, že spotřebitelé nejsou schopni rozeznat dobré a škodlivé přídatné látky. Podle Tomana však existují pouze povolené a nepovolené přídatné látky. Pokud jsou některé škodlivé, pak nejsou povolené a nesmějí se samozřejmě v potravinářství používat. Přitom, jak Toman poznamenal, řada přídatných látek se běžně nachází v přírodě, například kyselina citronová je součástí různých plodů, a to nejen citrusů. Prezident upozornil, že existují různé internetové stránky, které o přídatných látkách šíří zjevné nepravdy. Tím matou spotřebitele a poškozují výrobce. V podstatě šíří poplašnou zprávu a měly by se jimi zabývat příslušné orgány, poznamenal Toman. Jak dodal ředitel komory Miroslav Koberna, jde o aktivity samozvaných odborníků, které dělají potravinářům již roky problémy. Obvykle se zastiňují nějakou kapacitou z medicínské oblasti. Popírají stanoviska a zjištění Evropského úřadu pro bezpečnost potravin a dalších odborných institucí.
Informací na potravinách se týká i další problém, s nímž se komora potýká. Evropská komise postupně převádí různé údaje z dobrovolných na povinné. Jedním z nich je i nutriční značení, které uvádí, jaké živiny a v jakém množství potravina obsahuje. Stanovení nutriční hodnoty potraviny není levné a při jakékoliv změně receptury je navíc nutné je opakovat. Jde tedy o další komplikaci, zejména pro drobné výrobce. Přitom běžnému spotřebiteli tento údaj nic neříká. Neexistuje žádná analýza, která by určila, jaké informace jsou pro spotřebitele nezbytné, prohlásil Toman. Za daleko důležitější Toman považuje, aby byl konzument přesně informován o zemi původu potraviny. V případě třeba kuřecího masa chce komora, aby bylo zřejmé, kde bylo kuře vykrmeno a poraženo a ne jen kde se vykostilo, naporcovalo či zabalilo. Pouhá zkratka EU nestačí, protože unii tvoří 27 členských zemí. Navíc zkratku EU, jen s písmenky trochu oddálenými používá pro své zboží i Čína. Jde o zkratku ze slov China export.
Komoře se také nelíbí snaha Bruselu přejít na jednotné typy obalů. Jak Toman upozornil, začíná to u cigaret, kde se Evropská komise snaží o stejný černobílý vzhled krabiček, přičemž potlačuje typické znaky obalů jednotlivých značek. „Sledujeme dění kolem tabákových výrobků, protože stejná tendence je patrná i u alkoholických nápojů,“ konstatoval Toman. Přitom odborníci potvrzují, že pití alkoholu v malém – nikoliv alkoholismus – je lidskému organismu prospěšné. Podobně ohrožené jsou do budoucna patrně i potraviny s vyšším obsahem tuku, cukru nebo soli.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down