04.05.2012 | 12:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nedostatečné informace

Po poslední aféře s technickou solí v potravinách v Polsku a dalšími problematickými dovozy se stále v popředí pozornosti drží bezpečnost potravin. Náměstek ministra zemědělství Martin Hlaváček se téma bezpečnosti potravin rozhodl otevřít na jednání ministrů Česká strana požaduje, aby členské státy v unijním systému rychlého varování RASFF zveřejňovaly úplné informace o nebezpečných potravinách.

Česká republika už delší dobu kritizuje polské úřady za to, že vůbec neinformují o podrobnostech aféry s používáním technické soli v tamním potravinářském průmyslu. Nedostatek informací totiž českým dozorovým orgánům výrazně komplikuje pátrání po polských potravinách, u kterých je riziko, že obsahují technickou sůl. Česká republika ale ani kvůli této aféře nemůže zakázat dovoz polských potravin, protože by to bylo v rozporu s evropskými pravidly. Jak uvedl minulý týden na tiskové konferenci Potravinářské komory ČR vrchní ředitel sekce potravinářské výroby a legislativy - Úřadu pro potraviny ministerstva zemědělství Pavel Bohatec kvůli zajištění bezpečnosti potravin ministerstvo zemědělství chce rozšířit nahlašovací povinnost dovozců také na produkty rostlinného původu. Návrh by se podle něj mohl dostat na stůl vládě ve druhé polovině roku. Od loňska musí dovozy předem nahlašovat dovozci živočišných výrobků do České republiky. Na základě vládního nařízení musí od poloviny loňského května dovozci potravin živočišného původu nejpozději 24 hodin před příchodem zboží do České republiky o zásilce podrobně informovat dozorové orgány. Pokud tak neučiní, hrozí jim až milionová pokuta. Dovozci musí kromě druhu, množství a původu výrobku krajské veterinární správě včas sdělit místo určení a fyzikální stav nebo způsob úpravy produktů. Nahlašování mimo jiné inspektorům usnadňuje výběr potenciálně problémových zásilek. Potravinářská komora ČR podle svého prezidenta Miroslava Tomana snahu o další zpřísnění dovozů potravin vítá. Zavedení nahlašovací povinnosti u živočišných produktů podle něj přineslo zlepšení situace s nekvalitními dovozy. „Vrátil se drůbeží separát do Polska, vrátili se nějaké věci do Německa. Určitě se to zlepšilo,“ podotkl Toman.
V legislativním programu vlády je podle Bohatce letos také novela zákona o potravinách, kterou si vyžádá nařízení Evropské unie. „S tím se otevře vyhláška o způsobech označování potravin a pravděpodobně i zákon o Státní zemědělské a potravinářské inspekci (SZPI),“ řekl. Potravinářská komora ČR jedná podle Tomana rovněž s členskými svazy o možnosti návratu ke svazovým a oborovým normám nebo předpisům. Výrobní normy nejsou dnes na rozdíl od minulosti právně závazné a jejich dobrovolné znovuzavádění by podle potravinářů mohlo zlepšit situaci na trhu s potravinami, jejichž kvalita má v poslední době řadu kritiků. „Pro spotřebitele by to mohla být určitá orientace. Chtěli bychom to postupně prosadit,“ uvedl Toman, který hodlá ve věci jednat také s ministrem zemědělství Petrem Bendlem.
Podle Tomana neumožňuje současná legislativa, aby se normy staly závaznými, jednotlivé svazy by však jejich plnění mohly například dát do svých vnitřních předpisů. Normy by se týkaly hlavně masných, mlékárenských či pekařských výrobků. Deklarace na obalu by spotřebiteli zaručovala, že produkt byl vyroben z předepsaných surovin a tradičním způsobem.
Podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) kvalitativním požadavkům loni nevyhovovalo 15 procent kontrolovaných potravin. Přibývá prý případů, u nichž je podezření na záměrné šizení ze strany výrobců; většinou jsou to potraviny z dovozu. Inspekce proto zintenzivňuje kontrolu jakosti potravin. Potravináři ze snižování kvality výrobků viní především obchodní řetězce. Ty výrobce údajně svým tlakem na co nejnižší ceny nutí k nahrazování dražších surovin levnými. Určitou zárukou pro spotřebitele by měly být značky kvality jako Klasa, či označení Český výrobek –garantováno Potravinářskou komoru ČR. Těch je v současnosti víc než tisíc. „Tyto výrobky však chceme, co se týká kvality, znovu prověřovat,“ doplnil Toman.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down