Nejchutnějším jablkem z loňské sklizně je Andera z Holovous

Nejchutnější odrůdou jablek z loňské úrody je Andera. Rozhodla o tom minulý týden degustace jablek v Holovousích na Jičínsku, kterou pořádal tamní Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský. Odrůda Andera byla úspěšná i v minulých letech. Při degustacích v letech 2017 a 2011 obsadila druhá místa. O pořadí 46 posuzovaných odrůd letos rozhodlo 135 degustátorů. Uvedl to ovocnář František Paprštein z holovouského ústavu. Degustace v Holovousích mají dlouhou tradici, letos ji ústav pořádal po padesáté.

Degustátory Andera nejvíce zaujala celkovou chutí. Na předních příčkách se umístila i při hodnocení vzhledu, konzistence dužniny, šťavnatosti, slupky a vůně. Jablka degustátoři posuzovali naslepo, jejich název neznali. Vzorky pocházely z jablek ze sadů v okolí Holovous.

Odrůdu Andera vyšlechtili výzkumníci z Holovous křížením odrůd Melrose a Rubín. Do registru odrůd byla zapsána v roce 2015. Červené plody Andery jsou velké, váží až čtvrt kilogramu a mají kulovitý tvar. „Dužnina je krémová, jemná, chruplavá, pevná, šťavnatá a navinule sladká. Andera zraje začátkem října. Trvanlivost plodů je dlouhá, mohou být skladovány až sedm měsíců,“ uvedl Paprštein. Andera velmi málo trpí padlím, odolnost vůči strupovitosti má střední.

Za Anderou skočila na druhém místě odrůda Meteor, která degustace vyhrála v letech 2017, 2014 a 2010. Třetí byl kříženec HL 155-05, který vznikl v holovouském ústavu zkřížením odrůd Meteor a Rubinola.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *