Letošní národní soutěž O nejlepší chléb roku se uskutečnila včera v Pardubicích v rámci tradiční pekařské akce Dny chleba. Zúčastnilo se jí více než třicet pekařských firem z České republiky, které přihlásily celkem 43 soutěžních vzorků. Poprvé v historii soutěže se vítězem obou kategorií staly chleby od jednoho výrobce. Nejcennější vavříny si odnesli zástupci firmy Japek z Litvínova - Janova.
Soutěžilo se ve dvou kategoriích: O nejlepší konzumní chléb z průmyslových pekáren a O nejlepší řemeslný chléb, který se vyrábí s vyšším podílem ruční práce. Kvalitu chlebů posuzovalo sedm nezávislých komisařů, zkušených pekařských odborníků. Hodnotily se především vzhled chleba, kůrka, střída, vůně a chuť.
Podle předsedy svazu pekařů Jaromíra Dřízala je tato soutěž velmi důležitá k udržení vysoké kvality chleba pro českého spotřebitele zejména dnes, kdy se tato základní potravina často prodává za cenu, jež neodpovídá hodnotě ani společenskému významu chleba. Samotná výroba chleba je totiž „královskou“ pekařskou disciplinou a vyrobit chutný a voňavý chléb je skutečným uměním.
Již 15. jubilejní ročník prestižní pekařské soutěže o nejlepší chléb České republiky uspořádal Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů v ČR společně s dalšími partnery akce. Dnů chleba se rovněž zúčastnila řada významných hostů, mezi nimi například Královéhradecký biskup Dominik Duka, který celebroval ceremoniál svěcení chleba, a hejtman Pardubického kraje Radko Martínek, jenž zahájil odborný seminář na téma významu chleba z pohledu výživy a zdraví.