Nejproblematičtějším typem provozoven, stejně jako v letech 2017, 2016 a 2015, byl segment společného stravování. Inspekce provedla v restauracích, bistrech, pivnicích, barech, cukrárnách a dalších typech provozoven společného stravování celkem 14 290 kontrol a zjistila zde 3457 pochybení. Porušení právních předpisů tak inspektoři zjistili v každé čtvrté kontrolované provozovně. Z důvodu nedodržení správné hygienické praxe inspektoři uzavřeli provozovnu na místě v celkem 67 případech. Provozy společného stravování představovaly 37,6 procenta všech uzavřených provozoven. Informoval o tom ústřední ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce Martin Klanica.
„I přes dílčí meziroční zlepšení zůstávají provozovny společného stravování segmentem, kde inspektoři nejčastěji zjišťují pochybení a jsou nuceni uzavírat provozovny pro nepřijatelný hygienický stav ohrožující zdraví spotřebitelů. SZPI bude v intenzivních kontrolách pokračovat, aby chránila spotřebitele a napomáhala férovému a rovnému tržnímu prostředí.“ sdělil Klanica.
Mezi nejproblematičtější komodity z hlediska kontrolních výsledků patřil med (46,3 procenta nevyhovujících šarží z hodnocených), masné výrobky (19 procent), víno (23,9 procenta), čerstvé ovoce (16,9 procenta), mléčné výrobky (18,3 procenta), skořápkové plody (28,2 procenta) a doplňky stravy (14 procenta).
V roce 2018 bylo pravomocně skončeno 2 216 správních řízení vedených s provozovateli potravinářských podniků, v nichž byly uloženy pokuty v celkové výši 100 594 000 korun. Inspekce zároveň vloni uložila 12 397 zákazů uvádět potraviny do oběhu a celková hodnota takto zakázaných potravin představovala 53 625 509 korun.