08.09.2008 | 11:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nejsou důkazy o dopadech GMO

Vědci nemají důkazy, že by potraviny z geneticky modifikovaných produktů měly nějaké škodlivé dopady na lidské zdraví. Vyplývá to ze studie Společného výzkumného střediska (JRC), tedy poradního vědeckého orgánu Evropské komise.

Studie, jejíž závěry by měly být oficiálně prezentovány v příštím týdnu, je podle posledního vydání listu European Voice v tomto směru ve shodě se zjištěními Světové zdravotnické organizace (WHO) a Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA). Stanovisko JRC si před časem vyžádali europoslanci. Řada z nich se dosud bránila tomu, aby se pravidla o geneticky modifikovaných plodinách nějak zmírnila. Je tak možné, že závěry studie by mohly nyní posloužit jako argument pro ty hlasy, které volají po uvolnění režimu schvalování produktů z geneticky modifikovaných plodin. Experti ve studii ale také připouští, že jen velmi málo je toho známo o možných dlouhodobých zdravotních dopadech jakéhokoli jídla a že nic takového, jako "nulové riziko" neexistuje.
Jedinou geneticky modifikovanou plodinou, která je v EU pěstována ke komerčním účelům, je přes řadu žádostí o povolení nyní pouze kukuřice. Zmiňovaný list nicméně současně napsal, že řada potravin, které jsou běžně dostupné na pultech evropských supermarketů, v sobě obsahuje geneticky modifikované mikroorganizmy.
Zdraví není jediným hlediskem, které se v souvislosti s geneticky modifikovanými plodinami probírá. Jde také o možný vliv a negativní dopady na životní prostředí, na což opakovaně upozorňují ekologové.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down