Nejvíc se plýtvá chlebem, banány a salátem, tvrdí britský průzkum

Průzkum mezi dvěma tisíci dospělými v Británii zjistil, že 81 procent z nich vyhazuje nesnědené potraviny alespoň jednou týdně. Mezi nejčastější jídlo, kterým plýtvají, patří kromě chleba, banánů a salátu i mléko, okurky či brambory. Tento zlozvyk může vyjít na více než 25 liber měsíčně (přes 700 Kč), napsal web Independent.

Téměř 37 procent lidí uvedlo, že na potraviny zapomněli, dokud se nezkazily. Dalších 21 procent lidí mělo problém spotřebovat všechny suroviny, které koupili ve výhodném vícečetném balení. Až 67 procent lidí řeklo, že mělo problém ze zbytků uvařit nové jídlo, a až 39 procent lidí prohlásilo, že potraviny vyhodili rovnou do koše, protože už neměli chuť je jíst.

I přes tyto výsledky 98 procent respondentů uvedlo, že jim není lhostejný problém plýtvání potravinami. Celkem 27 procent lidí by chtělo spotřebovat všechno jídlo, co si nakoupí, a nemít žádný nadbytečný odpad.

Z průzkumu také vyplynulo, že čtvrtina těch, kteří mrhají potravinami, vyhazuje věci dvakrát týdně, což představuje 1,1 kilogramu jídla nebo odhadem téměř 27 liber měsíčně. Až 47 procent lidí se ale cítilo provinile, že tolik plýtvá, přičemž největšími důvody pro změnu byly úspora peněz (63 procent) a starost o životní prostředí (60 procent).

Průzkum také zjistil, že průměrný věk, kdy se Britové nejvíce zajímají o plýtvání potravinami, je 20 let, přičemž 81 procent z nich bylo vychováno tak, aby nikdy surovinami nemrhali. Pětina dotázaných však uvedla, že jejich domácnost jí zbytky jídla jen zřídka.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down