20.11.2000 | 12:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Několik informací o BSE

V naší republice nikdo nezemřel na novou variantu Creutzfeldt Jakobovy nemoci, která se může vyvinout jen po požití masa ze skotu nemocného BSE. Bohužel nová varianta Creutzfeldt Jacobovy nemoci je zaměňována za klasickou CJ, která se ve světě vyskytuje statisticky v jednom případu na milion a postihuje lidi nad 40 let, nejčastěji pak mezi 60 až 70 roky.

Masokostní moučky jsou u nás vyráběny již od roku 1961 z kafilerní suroviny při teplotách 130 – 140 stupňů Celsia, tlaku 3 barů a po dobu 30 minut a to nikoli z důvodů BSE, která v té době ještě nebyla známa (poprvé popsána v roce 1986), ale z důvodů zneškodnění sporulujících bakterií (zárodků rodu Clostridium). Pozdější legislativa upřesnila tyto podmínky zpracování kafilerních mouček v souladu s legislativou EU na 133 stupňů, 3 bary a 20 minut. Zkrmování masokostních mouček skotu Státní veterinární správa ČR zakázala nařízením ústředního ředitele č. 7 dne 4. 6. 1991.
Vyhláška Mze ČR č. 362/1992 platná od 1. 6. 1992 pak stanovuje závazné receptury krmných směsí pro skot – jako povolená součást zde není zmíněna masokostní moučka vůbec. Masokostní moučka nebyla do krmných směsí pro skot zařazována ani před tím, spíše však z důvodů ekonomických, neboť se nevyplácelo skotu s nízkou užitkovostí drahou moučku zkrmovat.
Pokud se krmné masokostní moučky dovážejí, tak jako součást do krmných směsí pro prasata, což byla Státní veterinární správa ČR schopna dokladovat Evropské komisi ve své žádosti i posouzení rizika ČR z hlediska BSE.
Dovoz masokostních mouček je přísně sledován, probíhá na základě přísných dovozních podmínek, které stanoví Státní veterinární správa ČR. Tyto podmínky byly v uplynulém týdnu ještě více zpřísněny – výslovně doplněny technické parametry zpracování kafilerní suroviny( teplota, tlak, čas).
Na základě jednání, která absolvoval Josef Holejšovský, ústřední ředitel SVS ČR v pátek v Bruselu, na setkání šéfů veterinárních správ členských zemí EU a kandidátských zemí přikročila dnes veterinární správa k zákazu dovozu skotu, embryí, hovězího masa a masokostní moučky z Francie a Portugalska, kde je počet případů BSE ještě vyšší než ve Francii. To vše od 21. 11. 2000. Obdobný zákaz dovozu z Velké Británie a Švýcarska na naše území platí již od 25. 7. 1994. Naše republika se tak připojila k řadě členských i kandidátských zemí, které již tento krok učinily.
Dnes a zítra zasedá Rada ministrů zemědělství členských zemí EU, bude projednávat současnou situaci se snahou do ní vnést jasno.
Podle Josefa Holejšovského Státní veterinární správa očekává konečný verdikt Evropské komise, která je zodpovědná za ochranu spotřebitelů v EU.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down