Kuřata prodávaná na tuzemském trhu často obsahujípodle spotřebitelského časopisu dTest nežádoucí bakterie včetně salmonel, z nichž některé mohou být i zdraví nebezpečné. DTest nechal v laboratoři zkontrolovat 17 kuřat, kuřecích čtvrtek a stehen. Jeden drůbeží výrobek překročil povolené limity pro vybrané druhy salmonel, které nastavila Evropská unie.
"Za závažné zjištění testu je považován zejména nález Salmonelly enteritidis ve Zlatém kuřeti z Vodňan, které nevyhovělo unijnímu nařízení. Salmonelu bakteriologické vyšetření odhalilo i v kuřeti Raciola Jehlička. Jednalo se o druh Salmonella ohio, na který se ale unijní nařízení nevztahuje," stojí v tiskové zprávě časopisu dTest. Ve všech kuřatech byly přítomny bakterie Staphylococcus aureus a Escherichia coli. V patnácti vzorcích pak odborníci odhalili termotolerantní kampylobaktery a v osmi byla prokázána Listeria monocytogenes. "Jakkoli se v případě Zlatého kuřete jedná o závažný nález, je třeba vědět, že po náležité kuchyňské úpravě nezpůsobí konzumace drůbežího masa onemocnění. Námi zjištěné hodnoty ostatních bakterií korespondují s obvyklými nálezy u kuřat, která jsou určena k tepelnému opracování," uvedla šéfredaktorka časopisu dTest Ida Rozová.
Lidé by podle Rozové při jakékoliv manipulaci se syrovým drůbežím masem měli důsledně dodržovat hygienu a maso před konzumací náležitě tepelně upravit.