Některé pálenice Vysočiny už vyrábí pálenku z třešní, letos čekají dost ovoce

Některé pěstitelské pálenice na Vysočině už začaly vyrábět pálenku z první letošní úrody, lidé tam zatím vozí hlavně třešně. Podle provozovatelů pálenic a zahrádkářů by ovoce mohlo být na zahrádkách letos celkem dost. Podle údajů celního úřadu vyrobily pálenice na Vysočině za minulou sezonu přes 200 000 litrů stoprocentního alkoholu, skoro čtyřikrát víc než o rok dřív, kdy se ovoce v kraji neurodilo.

Pálenice ve Stonařově na Jihlavsku zahájila pálení ve středu, podle provozovatele Jiřího Smejkala později než obvykle. Připomněl to, že se lihovarský rok počítá od 1. července do 30. června. "Většinou začínáme kolem toho prvního (července), ale jak to jaro bylo takové opožděnější, tak i to ovoce je o nějakých 14 dní později," řekl.
Lidé zatím vozí hlavně třešně, s meruňkami je to místy horší. Smejkal podotkl, že třešňovice je výborná, ale pracná pálenka. "Natrhat metrák třešní je pracné," poznamenal. Kolik ovoce nakonec bude, se podle Smejkala ukáže až na podzim. "Zdá se, že až tolik nebude peckovin, ale zase je o to víc jablíček. Nebude to asi takové jako loni. Loni ta sezona byla velice pěkná," řekl.
Některé pálenice na webu informují o tom, že budou fungovat od srpna. Výrobu zvyšují s podzimním dozráváním ovoce, hlavně jablek, hrušek a švestek.*

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down