Citrusové plody či jiné ovoce... Kromě tradičních druhů piva, jehož čistota je po staletí přísně dodržována, se v Německu objevuje pěnivý mok s méně konvenční příchutí, a to jedině díky aromatizovanému chmelu, píše agentura AFP.
V maličkém pivovaru v jedné módní čtvrti v Berlíně vaří pivo jeden z novátorských sládků Thorsten Schoppe. "Používáme jen čtyři ingredience, a to je jedna z nich," říká Schoppe, zatímco poněkud kyselá vůně začíná vycházet z vařící vody a sladu.
Malé německé pivovary se stále častěji uchylují k používání "aromatizovaného chmele", který jejich nápoji dodává přídech pomeranče, pampelišky nebo broskve. Zároveň přísně dodržují "dekret o čistotě" piva Reinheitsgebot, který v Německu platí od 16. století a ingredience piva omezuje na čtyři složky: ječmen, chmel, vodu a kvasnice.
Schoppe až do nedávna musel dovážet speciální chmel ze Spojených států, kde domácí pivovary tvoří dobře zavedený sektor.
Němečtí pivovarníci, kteří chtějí využít zvyšující se poptávky, loni sklidili první chmel s novými příchutěmi.
"Mnoho lidí se diví, že lze dodávat pivu zvláštní příchutě a přitom dodržovat dekret o čistotě piva," uvádí Thorsten Schoppe. Vaří velmi fermentované světlé pivo India s příchutí citrusových plodů.
"Někteří nám nevěří, když jim tvrdíme, že vše je přírodní, že do piva nebylo přidáno žádné aroma," zdůrazňuje.
Pětatřicetiletý Sebastian Hiersick, kuchař z Berlína, má rád whisky, ale o tradiční německé pivo nestojí. "Buď tam je příliš mnoho chmele, nebo příliš mnoho sladu, nebo je to moc pěnivé," soudí.
Piva s ovocnými příchutěmi si však oblíbil. "Když je v létě vedro, je to příjemné popití. Je to jako ovocný džus nebo limonáda," říká.
Producent chmele Anton Lutz začal vyvíjet nové německé odrůdy v roce 2006. Mezi novinkami, které vypěstoval, je Mandarina bavaria s příchutí melounu, citrusových plodů a mandarinky.
Místní pěstitelé chmele se však do nových počinů příliš nehrnou. Nové druhy chmele byly loni vysazeny pouze na 150 hektarech, tedy na jednom procentu celkové plochy, na níž se v Německu pěstuje chmel.
"Nechceme měnit celkovou kulturu piva v Německu. Chceme pivu otevřít nové trhy, nechceme přesvědčovat lidi, aby měnili své chutě," ujišťuje Lutz.
Dekret o čistotě piva, který byl v Bavorsku zaveden v roce 1516, přispěl k vytvoření kultury piva založeného více na tradici a kvalitě než na inovaci. Nové odrůdy chmele tedy byly zpočátku přijímány skepticky.
"Tradiční německý piják piva byl znepokojen a prohlašoval: nechceme ovocnou limonádu, chceme pivo," říká Elisabeth Seignerová z Bavorského výzkumného ústavu zemědělství.
V bavorském městečku Hof zahájil pivovar Meinel, rodinný podnik od roku 1731, v roce 2010 revoluci. Gisela Meinelová-Hansenová a další tři sládci v regionu uvedli na trh omezenou sérii dvou druhů piva Holladiebierfee, které se prodávalo v lahvích pro šampaňské.
"Naším cílem je získat pro pivo ženy. Toto pivo je naším ambasadorem," vysvětluje. Pivo voní kávou a čokoládou a vaří se z chmele Mandarina bavaria.
Dokonce tradiční Hofbräu, kam především směřují turisté, vaří nyní pivo obsahující německý aromatizovaný chmel.*