Němečtí výrobci potravin sníží obsah cukru ve svých produktech

Němečtí výrobci potravin sníží v příštích letech obsah cukru ve svých produktech. Dohodli se na tom s ministryní výživy a zemědělství Julií Klöcknerovou (CDU). Ta chce tímto způsobem bojovat proti rostoucí obezitě a zdravotním problémům, které s nadměrnou konzumací cukru souvisejí.

Nadváhou ve spolkové republice podle aktuálních čísel ministerstva trpí 47 procent žen a 62 procent mužů. Téměř pětina dospělých je obézních, u dětí a mladistvých jich má nadváhu kolem 15 procent. Protože nadváha a obezita, k nimž nadbytečná konzumace cukru výrazně přispívá, s sebou nese řadu zdravotních komplikací, včetně onemocnění oběhové soustavy, čelila Klöcknerová tlaku, aby spotřebu cukru omezila. Ministryně tak nechtěla činit zákonnými prostředky, jako třeba zvyšováním daní u výrobků obsahujících cukr, ale vsadila v první řadě na dohodu s výrobci.
Na základě dohody by měl do roku 2025 klesnout například obsah cukru v cereáliích určených pro dětské snídaně, a to nejméně o 20 procent. V dětských jogurtech má být pokles nejméně desetiprocentní a v nealkoholických nápojích 15procentní.
Dohodě, která počítá i se snižováním obsahu soli a tuků, ale kritici vyčítají, že obsahuje pouze málo konkrétních cílů a také to, že nepočítá se sankcemi za případné nesplnění cílů.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down