22.04.2003 | 08:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Novela zlepší kvalitu uzenin

Nejpozději v polovině května by měl vstoupit v platnost návrhu novely vyhlášky k zákonu č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích, která má zajistit standardní kvalitu hlavních masných výrobků na tuzemském trhu. Informoval o tom Jiří Felčárek z tiskového oddělení MZe s tím, že v pátek 18. dubna bylo ukončeno vnitřní připomínkové řízení této normy v rámci ministerstva.

Podle ministra zemědělství Jaroslava Palase návrh vyhlášky, vyplynul především z vlastní iniciativy MZe a kromě toho, že nově stanoví kvalitativní požadavky na vybrané masné výrobky, souvisí s potřebou dokončit implementaci některých ustanovení právních předpisů Evropského společenství. Cílem této iniciativy je podle jeho slov zvýšení jakosti u vybraných masných výrobků uváděných na trh pod zavedenými názvy, pod kterými si konečný spotřebitel představuje zcela určitou kvalitu daného výrobku. Vyhláška také přímo uvádí podmínky pro případné použití rostlinných bílkovin do výrobků. V ustanoveních novely je zapracován seznam konkrétních výrobků, s jejich obchodními názvy. Vyhláška konkretizuje požadavky u 27 uzenin a deseti masových konzerv. Například špekáček, kabanos, párek vídeňský, debrecínský, ostravská klobása, salámy šunkový, herkules, gothaj, vysočina, poličan, a masové konzervy jako hovězí a vepřové maso ve vlastní šťávě, luncheonmeat či játrová paštika. Pro každý výrobek je vyhláškou stanovena závazná charakteristika, tedy povolené druhy mas, způsoby zpracování, vyžadované smyslové požadavky jako je vzhled, chuť a vůně, barva, konzistence. Na tyto vybrané výrobky vyhláška také upravuje chemické a fyzikální požadavky, jako je např.obsah vody, tuku, čisté svalové bílkoviny, hmotnost masa.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down