Nový program AV ČR má přispět k dosažení udržitelnějšího potravinového systému
Zajištění dostatku kvalitních potravin v době klimatické změny, zlepšení kvality půdy nebo výzkumu kontaminací se od letošního roku budou věnovat odborníci ze 16 laboratoří Akademie věd ČR (AV ČR) a 20 dalších pracovišť. Jedná se o nový pětiletý program, jehož cílem je napomoci fungování ekologicky odpovědného a ekonomicky efektivního potravinového systému. Program má přispět k vyšlechtění nových, vysoce produktivních, odolných a nutričně bohatých odrůd. AV ČR o tom informovala v tiskové zprávě.
"Chtěli bychom přinášet řešení, která přispějí k dosažení udržitelnějšího potravinového systému a zároveň podpoří lokální ekonomiky, sníží plýtvání a přispějí ke zdravějšímu stravování. S ohledem na klimatickou změnu a omezené zdroje je nutné zabývat se také etickými otázkami udržitelné produkce a spotřeby potravin," uvedl koordinátor programu Ondřej Prášil z Mikrobiologického ústavu AV ČR.
Reakce na změnu klimatu
Program bude například rozvíjet systémy včasné výstrahy na webových portálech, které s předstihem varují zemědělce před výkyvy počasí nebo škůdci. Bude také upřesňovat dlouhodobé scénáře i krátkodobé předpovědi dopadů změny klimatu na zemědělství. Vědci budou rovněž testovat organická hnojiva a různé půdní doplňky a jejich vliv na zdraví půd.
Vliv potravin na zdraví člověka
Podle Prášila budou týmy studovat i vliv potravin na zdraví člověka, vliv stravy na lidský mikrobiom a vznik nemocí. Věnovat se chtějí také potravinové intoleranci a hledání nových, kvalitních bezlepkových potravinářských surovin. Současné průmyslové způsoby získávání, zpracování a distribuce podle něj kontaminují potraviny celou řadou chemikálií a stávají se pro lidské zdraví rizikové. "To chceme hlouběji prostudovat,“ uvedl Prášil. Výzkumný program Udržitelná produkce a spotřeba potravin byl zahájen 1. ledna 2025 a potrvá pět let. Svými tématy navazuje na dokončený výzkumný program Potraviny pro budoucnost. Součástí týmu je 30 vědců z devíti ústavů AV ČR. Spolupracovat budou s více než 20 univerzitními pracovišti, firmami a neziskovými organizacemi.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!