NZM zve na přednášky pro veřejnost věnované chmelu
Přednáškový cyklus "Chmel o páté" pořádá Národní zemědělské muzeum ve spolupráci s městem Žatec. Jde o čtyři podvečery věnované chmelu – jeho odrůdám, pěstování, zpracování, historii i vlivu na krajinu, díky níž se Žatecko dostalo až na seznam UNESCO.
„Každé setkání nabídne nejen odborné povídání, ale i praktické ukázky,“ říká odborník na dokumentaci a popularizaci chmelařského dědictví Petr Bažant, který bude přednáškami provázet. "A protože povídat si o chmelu není možné jen tak „na sucho“, konají se přednášky v pohodlí muzejní kavárny, kde si zájemci mohou dát současně něco dobrého. Vstupné je zdarma," uvádí v pozvánce muzeum.
Termíny a témata přednášek jsou následující:
Čtvrtek 30. října: Podívej, roste to tady všude – Jak se z divoce rostoucího chmele stala zemědělská plodina, proč se rostlině daří právě na Žatecku, jaké odrůdy existují a jak se chmel využívá v pivovarnictví, medicíně i kosmetice. Posluchači si také vyzkouší smyslový trojúhelníkový test a přivoní k letošní sklizni.
Čtvrtek 6. listopadu: Já už vidím konec řádku… – Přehled historického vývoje pěstování chmele – od kořenáče po sklizeň. Připomeneme slavné chmelové brigády i tradiční způsoby sušení. Ukázky nářadí a pomůcek k vyzkoušení.
Čtvrtek 13. listopadu: Tak máme usušen, a co dál? – Architektura města Žatec, která je od počátku formovaná potřebou pěstování a zpracování chmele. Nahlédnete do skladů, projdeme technické památky, podíváme se na půdy i do míst, kde se chmel balil a obchodoval. Ukázky nářadí a příběhy obchodníků, kteří udělali ze Žatce světovou metropoli chmele.
Středa 19. listopadu Dlouhá cesta byla… / speciální host – Jak se Žatec a krajina žateckého chmele dostaly na Seznam světového dědictví UNESCO. Přednáška přiblíží proces nominace, spolupráci odborníků i zákulisí zápisu. Přednáší Olga Bukovičová, koordinátorka pro světové dědictví Městkého úřadu Žatec.*