Veřejnosti byla představena kniha mapující historii a současnost českého piva a pivovarství. „Publikace má nepochybně mnohem širší záběr, než by se mohlo na první pohled zdát,“ konstatuje Jan Veselý, výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven. „Určitě si neklade za cíl konkurovat odborným pojednáním o pivu a pivovarském oboru. Vedle zábavného čtení však nabízí též poučení o tom, co vlastně pivo je. Nepochybně má potěšit všechny, kteří se na pivo nedívají jen jako na obdivovaný „zlatavý mok“, ale představuje pro ně pevnou a velmi košatou součást české společnosti v historickém kontextu i současnosti,“ doplnil.
OKniha na 240 stranách nabízí mnoho zajímavých informací, historických faktů a nových pohledů na jedno z nejstarších a nejpopulárnějších odvětví lidské činnosti na území dnešní České republiky. Kniha představuje unikát v tom, že vedle historických faktů ověřených studiem archivů a bádáním přímo v pivovarech obsahuje netradiční náhledy na pivo a pivovarství, které ani odborná literatura dosud nenabídla. Kniha mapuje vedle pivovarů, které již zanikly, rovněž ty, které dodnes existují, ale v nichž byla výroba piva zastavena, a také ty, které fungují a vyrábějí nápoj, který je u nás a ve světě stále populárnější. Kniha je doplněna unikátními snímky a jistě bude pro každého příznivce piva velmi objevnou četbou.
V publikaci od doc. MUDr. Zdeněk Susy, CSc., významného českého pneumologa lze nalézt příběhy z našich dějin založené na reálných postavách nebo událostech, kde pivo hrálo významnou roli. Ty jsou následně dopracovány a rozšířeny pomocí mystifikace. Pokud nebylo možné aplikovat fakta, potom bylo nutné poněkud mystifikovat a fabulovat. Od aplikace je k mystifikaci jen kousek.
Kniha obsahuje rovněž stanovisko lékařských odborníků, kteří se vyjadřují k pivu a jeho vlivu na lidské zdraví. Podporují názor, že při dodržení zásad rozumné konzumace má pivo na zdraví pozitivní vliv. Vedle sebe tu najdeme názory internisty nebo dermatoložky; vynechána není ani problematika alkoholismu, pokud se neřídíme zásadami přiměřeného pití alkoholu.