O zdravá jídla je v tuzemských restauracích menší zájem

Když jdou Češi do restaurace na oběd, volí tučnější jídla mnohem častěji než lidé v dalších evropských zemích. Potvrzují to čerstvá data z velkého srovnávacího průzkumu o stravovacích návycích FOOD, který iniciovala Evropská unie a který se uskutečnil celkem v jedenácti evropských zemích. Hlavním důvodem je, že zdravější jídla jsou v nabídkách tuzemských restaurací dražší než ta klasická. V jiných zemích je tato strava cenově dostupnější.

Zdravá jídla jako saláty nebo ryby nyní vyžadují v restauracích Češi vůbec nejméně ze všech Evropanů. Podle tvrzení restauratérů je preferuje jen 23 procent lidí. Evropský průměr je mnohem výše – lehká a dobře stravitelná jídla si vybírá nadpoloviční většina (56 %) obyvatel starého kontinentu. Vůbec nejvíce je v restauracích, podle obsluhy, vyžadují Řekové následovaní Belgičany a Italy.

Menší zájem o vyvážená jídla v Česku potvrzují samotní strávníci: V Evropě nabídku zdravých jídel očekává v průměru 74 % návštěvníků restaurací, v Česku je to jen 42 procent lidí. Preference zdravého stravování je přitom výraznější v původních členských zemích EU než u nováčků. A zdravá strava dominuje také více na jihu Evropy než severněji umístěným zemím. Nejčastěji ji vyžadují v restauracích Portugalci, Řekové a Španělé.

Největší překážkou, která brání tomu, aby se lehčí jídla ve velkém natrvalo prosadila do jídelníčků restaurací, je cena. Téměř tři čtvrtiny tuzemských restaurací (73 %) tvrdí, že příprava těchto jídel vyjde dráž, a to má za výsledek jejich vyšší ceny. V evropském průměru je to mnohem méně – vyšší ceny zdravých jídel hlásí polovina restauratérů ze všech evropských zemí, které se průzkumu účastnily.*

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down