26.08.2004 | 03:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Obchodníci zvedli od června cenu cukru, aniž byl k tomu důvod

Ceny cukru v maloobchodech se vyhouply přibližně na pětadvacet korun za kilogram. Představuje to dvacetiprocentní nárůst ve srovnání s průměrnou cenou v červnu, vyplývá z údajů ministerstva zemědělství. Zdražení cukru se podle prezidenta Potravinářské komory Jaroslava Camplíka asi postupně projeví i v cenách dalších potravin, které ho obsahují. Faktický důvod pro zvednutí cen zatím nebyl a obchodníci jen využili situace, soudí Ministerstvo zemědělství.

V Česku sice začala od července plně platit s počátkem kvótového roku v Evropské unii tamní regulační pravidla pro cukr. Proto mimo jiné tak od nové kampaně vstoupí v platnost minimální výkupní cena zhruba dvacet korun za kilogram cukru a ta je signálem pro trh. Zároveň se minimální cena cukrové řepy zvýšila z 980 na 1470 Kč za tunu. Dražší řepu ale budou zpracovatelé nakupovat až z letošní úrody na podzim.
Řetězce však zdražení cukru proti červnu zdůvodňují zvýšením cen od dodavatelů. Delvita nyní prodává kilogram krystalu za 25 korun, zatímco v červnu to bylo 18,9 koruny. Carrefour zvedl cenu na 23,90 koruny za kilogram z červnových sedmnácti korun.
Podle předsedy Českomoravského cukrovarnického spolku Stanislava Toboly je největší cenový skok už za námi a cukr už příliš nepodraží. Ceny v tuzemsku zhruba odpovídají situaci v Evropské unii.
Zdražení cukru se promítne i do dalších potravin, soudí Camplík, ale až později. Řada firem má totiž s řetězci dlouhodobé kontrakty, které nelze měnit ze dne na den. Domnívá se, že růst cen v ostatních výrobcích se projeví asi od čtvrtého kvartálu. Pravděpodobně vyšší cena cukru ovlivní ceny cukrovinek, nápojů, pekařských výrobků, kompotů či zmrzliny, upřesnil.
Firmy produkující nealko nápoje už vyčerpaly zásoby levnějšího cukru z předchozího období. Zdražení této důležité suroviny se odrazí v růstu cen nápojů, řekl výkonný tajemník Svazu výrobců nealkoholických nápojů Zdeněk Huml. Nárůst u vstupů již totiž dosáhl takové úrovně, že jej nelze pokrýt výrobní marží, protože je kvůli tlaku obchodních řetězců na snižování cen už beztak minimální, dodal Huml. Podle něj znamenal přechod Česka na unijní cukerní pořádek pro producenty nealka zvýšení ceny cukru asi o 35 procent.
Velký vliv bude mít zdražení cukru u cukrářských výrobků, jemného pečiva, ale dotkne se i běžného pečiva. Jen není jisté, kdy se tak stane, řekl generální sekretář Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů Stanislav Musil.
Lepší časy může spotřebitelům přinést navržená reforma cukerního pořádku v Evropské unii. Pokud bude schválena, ceny cukru by měly od roku 2006 klesnout.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down