
Po úspěchu prvního ročníku Cen EU za ekologickou produkci byl opět otevřen příjem přihlášek do této soutěže, a to do 14. května 2023. Ceny EU za ekologickou produkci oceňují různé subjekty v celém ekologickém hodnotovém řetězci, které vyvinuly inovativní, udržitelný a inspirativní projekt, jehož výsledkem je skutečná přidaná hodnota pro produkci a spotřebu ekologických potravin. Slavnostní předání cen se uskuteční 25. září 2023 v Bruselu. Informovala o tom Evropská komise.

Ceny EU za ekologickou produkci společně organizují Evropská komise, Evropský hospodářský a sociální výbor, Evropský výbor regionů, COPA-COGECA a IFOAM Organics Evropa. Za účasti Evropského parlamentu a Rady udělující pak ceny. Osm cen bude uděleno v sedmi kategoriích, a to nejlepší ekologický zemědělec (žena a muž), organický region, organické město, nejlepší organická "bio čtvrť", malé a střední podniky zpracovávající biopotraviny, prodejce biopotravin a vyhodnocena bude i nejlepší bio restaurace. Přihlásit se může kterýkoli subjekt nebo instituce EU v celém ekologickém hodnotovém řetězci, který má významný projekt přispívající k větší dostupnosti ekologických produktů v EU. Podle nejnovějšího průzkumu Eurobarometr 61 procent Evropanů zná logo ekologické produkce. „Tím, že ekologické zemědělství produkuje vysoce kvalitní potraviny s nízkým dopadem na životní prostředí, hraje zásadní úlohu při rozvoji udržitelného potravinového systému pro EU,“ sdělila Evropská komise. Evropský komisař pro zemědělství Janusz Wojciechowski uvedl, že ceny EU za ekologickou produkci osvětlují možnosti a potenciál ekologického zemědělství. „Všichni víme, že ekologické metody chrání ekosystémy a přírodní zdroje, ale loňští vítězové prokázali, jak odolné a produktivní může ekologické zemědělství být. Byl jsem ohromen nadšením a podnikavostí zemědělců, podniků a místních úřadů, kteří se zúčastnili loňských cen, a těším se, že letos objevím další inspirativní příběhy. Vyzývám všechny, kdo jsou zapojeni do odvětví ekologické produkce EU, aby se přihlásili, upozornili na svou práci a stali se majákem udržitelné produkce potravin v Evropské unii,“ konstatoval. Podle Christy Schwengové, předsedkyně Evropského hospodářského a sociálního výboru, společnost potřebuje udržitelnější potravinové systémy, počínaje úrodnou půdou přes výrobu, zpracovávání, distribuci a konzumaci zdravějších a udržitelnějších potravin. „Ekologické zemědělství dělá přesně toto. Je to systém pro dnešek i pro zítřek,“ řekla Schwengová s tím, že v loňském roce bylo velmi inspirativní vidět rozsah obdržených přihlášek a výměnu názorů s vítězi o jejich práci a výzvách, kterým čelí. Předseda Evropského výboru regionů Vasco Alves Cordeiro poznamenal, že vyvíjející se poptávka spotřebitelů po kvalitnějších, udržitelnějších, lokálních a zdravějších potravinách, včetně ekologických produktů, může vytvořit nové příležitosti pro hospodářství venkova. Ekologické zemědělství se stalo důležitým zdrojem zaměstnanosti a příjmů, které přispívají k cílům dlouhodobé vize pro venkovské oblasti. Proto se důrazně podporuje cíl EU stanovený ve strategii "od zemědělce ke spotřebiteli", aby do roku 2030 bylo 25 procent zemědělské půdy využíváno k ekologickému zemědělství. Této ambice lze dosáhnout pouze prostřednictvím politických nástrojů, které stejnou měrou podpoří rozvoj ekologické produkce i poptávky, prohlásil. Podle něj v této souvislosti jsou podobné propagační akce nezbytné k odměňování excelence v ekologickém potravinovém řetězci a ke stimulaci produkce i spotřeby ekologických produktů. Předseda organizace IFOAM Evropa Jan Plagge řekl, že zahájení druhého ročníku cen EU za ekologickou produkci, které slouží jako cenná platforma pro prezentaci inovačního potenciálu odvětví ekologické produkce EU a zdůrazňují jeho přínos k dosažení cílů strategie EU "od zemědělce ke spotřebiteli" a strategie v oblasti biologické rozmanitosti. Uznáním a inspirací těch, kteří prosazují udržitelné potraviny a zemědělské postupy, hrají tato ocenění zásadní roli při prosazování principů ekologického zemědělství, včetně péče, zdraví, ekologie a spravedlnosti. „Pevně věříme, že ekologický přístup nabízí silný rámec pro přetvoření našeho zemědělsko-potravinářského systému produkce, aby byl odolnější, soběstačnější a méně závislý na vnějších vstupech. Vzhledem k tomu, že čelíme mnoha výzvám, jako je zabezpečení potravin, ztráta biologické rozmanitosti a změna klimatu, doufáme, že tato ocenění povzbudí více odborníků k přechodu na ekologické zemědělství a stanou se součástí řešení,“ dodal.