O ocenění odborníků i přízeň veřejnosti se o víkendu na pardubickém závodišti v prvním ročníku soutěže Mls Pardubického kraje utkalo 64 potravinářských výrobků 22 firem. Soutěž, která se konala v rámci výstavy Koně v akci, má spotřebitele upozornit na kvalitní české výrobky, řekl Václav Koblížek, předseda správní rady pořadatelské společnosti Agrovenkov.
Z přihlášených výrobků dostalo certifikát v kategoriích masné, pekárenské, mléčné výrobky a výrobky z medu 24 z nich. Porota ocenila například smetanový jogurt, kozí sýr, medovinu, svatební koláče, tlačenku, vídeňské párky nebo maďarskou klobásu.
"Naším cílem je pravdivě informovat o potravinářských výrobcích českého původu v našem kraji tak, aby spotřebitel sám měl možnost posoudit, že výrobky našich potravinářů a zemědělců obstojí kvalitou a jsou i cenově dostupné," uvedl ředitel Regionální agrární komory Pardubického kraje Václav Kroutil.
Ochutnávka desítek druhů potravin přilákala stovky lidí. Zatímco odborní porotci zhodnotili u každého výrobku 40 prvků, lidé, kteří ochutnávali klobásy, šunku, medovinu, perník či koláče, se řídili chutí a vzhledem výrobků.