Odpadová firma spustila projekt zaměřený na plýtvání potravinami

Brněnská městská společnost SAKO, která má na starosti svoz a likvidaci komunálního odpadu, spustila výzkumný projekt zabývající se plýtváním potravinami. Cílem je zjistit, jaký je ve vybraných lokalitách podíl vyhozených potravin ve směsném komunálním odpadu a jaký vliv bude mít na chování lidí osvěta. V tiskové zprávě to uvedl mluvčí firmy Martin Drozd.

Společnost výzkumný projekt spustila na začátku června ve spolupráci s brněnskou Mendelovou univerzitou a se společností Green Solution. Je rozdělený do tří etap. V první fázi se uskuteční sběr dat a jejich vyhodnocení. Druhá etapa bude aktivnější – výzkumníci zapojí workshopy, přednášky, informační materiály či nálepky na popelnice. Sledovat budou i vliv těchto materiálů na chování lidí. Na závěr pak s odstupem času projekt vyhodnotí, zda efekty působení na lidi přetrvávají i později.
"Plýtvání potravinami si lidé často sami neuvědomují a mnohdy ani netuší, kolik jídla každý měsíc vyhodí mezi odpadky. My chceme zjistit, jestli cílená osvěta může jejich chování výrazněji ovlivnit, a proto je budeme na tento fakt i jeho environmentální i ekonomické dopady různými způsoby upozorňovat. Následně porovnáme, jak se to projeví ve skladbě odpadu," řekl za firmu Filip Leder.
Analýza vzorků odpadu z černých popelnic se uskuteční čtyřikrát ročně tak, aby vybrané lokality zahrnovaly jak sídlištní zástavbu, tak vilovou a venkovní. Každý typ zástavby budou výzkumníci monitorovat zvlášť, jelikož se vzhledem k odlišnému stylu života v jednotlivých lokalitách předpokládá i jiné složení odpadu. Současně se budou odděleně sledovat místa, ve kterých se uskuteční cílená informační kampaň, a místa, ve kterých osvěta nebude.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down